Chromebook

Een Chromebook is een laptop die niet met Windows of macOS werkt, maar met het besturingssysteem ChromeOS. Dit is gemaakt door Google. Het systeem werkt met apps en online toepassingen zoals Gmail en Google Drive. Een Chromebook heeft vooral online programma’s. Gebruikers werken daarom veel via internet.

Chromebooks hebben gewoon een toetsenbord en scherm, en mensen kunnen er een muis op aansluiten. Maar ze zijn niet bedoeld om te verbinden met allerlei verschillende apparaten. Een cd- of dvd-speler zit er meestal niet in. Chromebooks zijn daardoor licht van gewicht en starten snel op. De accu gaat lang mee en ze krijgen automatisch updates (zie verderop).

Een Chromebook is eenvoudig in gebruik. Als het apparaat voor de eerste keer opstart, verschijnen er geen ingewikkelde instellingen. Na het kiezen van de gewenste taal vraagt het apparaat naar het wachtwoord van het wifi-netwerk. Vervolgens hoeven gebruikers alleen maar de gebruikersnaam en het wachtwoord van hun Google-account in te voeren. De Chromebook geeft nu toegang tot persoonlijke gegevens. Denk aan een postvak bij Gmail en opgeslagen bestanden bij Google Drive.

Chromebooks gaan uit van een ander principe dan Windows-laptops of MacBooks. Op die apparaten gebruiken mensen programma’s die op de harde schijf staan. Bij Chromebooks kan dat niet; de computer werkt op programma’s uit de Chrome Web Store. Dat is een online winkel met allerlei apps. Sommige modellen kunnen ook overweg met apps uit de Play Store, bekend van Android. Wie bijvoorbeeld graag Word en Excel gebruikt, kan op een Chromebook de online uitvoeringen installeren. Opslaan van documenten gebeurt dan ook niet op de harde schijf, maar op een persoonlijke opslagplek op internet (in de cloud). Chromebooks komen het best tot hun recht als ze met internet zijn verbonden. Wie thuis geen internetverbinding heeft, kan beter een ander type computer kiezen.

Chromebooks hebben een vrij kleine harde schijf, vaak rond de 64 GB. Ze hebben ook geen grote schijf nodig, want alle opslag is op internet. Bij een Chromebook krijgt de gebruiker 100 GB aan online opslagruimte voor bijvoorbeeld bestanden en documenten. De bestanden krijgen automatisch een back-up en via internet kunnen mensen vanaf elk online apparaat bij hun bestanden. Ze raken zo nooit kwijt.

Chromebooks hebben geen losse virusscanner nodig; de online bestanden worden automatisch beschermd door Google. De computer zelf loopt ook nauwelijks risico, omdat de losse apps niet erg vatbaar zijn voor virussen en hackers. Het is natuurlijk nog steeds belangrijk zelf goed op te letten, en geen mails van onbekenden te openen of mogelijk besmette bestanden via e-mail te openen. Wie alleen de officiële apps gebruikt uit de Google Web Store of de Play Store, is verzekerd van goed werkende apps.

Het systeem op Chromebooks is van Google, maar het bedrijf maakt zelf geen computers. Chromebooks zijn er daarom van allerlei merken, van HP tot aan Lenovo en van Aver tot ASUS. Het goedkoopste model begint rond de 200 euro, en de duurste kost maar liefst 900 euro. Het is er dan wel eentje die van alles kan: met een aanraakscherm, omklapbaar en ook als tablet te gebruiken. Op de site van Google staat een overzicht van modellen.

De beeldschermen zijn compact, tussen de 13 inch tot 15,6 inch doorsnede, wat handig is om de computer mee te nemen. Maar wie graag een groot beeldscherm voor zich ziet, vindt deze wellicht te klein. Ook van binnen zijn Chromebooks bescheiden. Omdat ze vooral toepassingen op internet gebruiken, is veel geheugen of een krachtige processor niet nodig. Ze zijn vooral zodanig ingericht dat de toepassingen snel en soepel werken en dat de accu het gemakkelijk een uur of acht tot tien uithoudt.

Het lichte gewicht van een Chromebook is een pluspunt. Modellen van 1,5 kilo zijn geen uitzondering. Ze starten daarnaast heel snel op, binnen tien tot vijtien seconden zijn ze klaar voor gebruik.

Hoelang krijgen Chromebooks updates?

Chromebooks krijgen geregeld updates. Die zijn belangrijk, omdat ze zorgen voor een veilige en stabiele werkomgeving. Helaas zit er op elk model Chromebook een einddatum voor updates. Na die periode komen er geen nieuwe updates meer. Alle Chromebooks krijgen 6,5 jaar updates. Dat geldt vanaf het moment dat het model op de markt komt. Wie een ouder model koop, krijgt dus niet de volledige 6,5 jaar de updates aangeboden.

Op de website van Google staan alle merken Chromebooks, met de bestaande modellen. Bij elk model vindt u daar de ‘Vervaldatum van automatische updates’. Na die datum krijgt dat model geen updates meer. Handig om te controleren als u een Chromebook wilt kopen.

Wie al een Chromebook heeft, kijkt zo tot wanneer zijn computer updates krijgt:

  • Start de Chromebook.
  • Tik rechtsonder op de tijd.
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Over Chrome OS.
  • Tik op de geavanceerde instellingen.
  • Ga naar het deel met het updateschema.
  • Daar vindt u de einddatum van de updates van uw Chromebook.

Om updates te krijgen, is geen actie nodig. Ze worden automatisch gedownload en geïnstalleerd.

Waarom een Chromebook?

Een Chromebook is een interessante optie voor mensen die vooral lichte computertaken uitvoeren. Denk aan surfen, e-mailen, internetbankieren, webwinkelen, filmpjes kijken en teksten typen. Ook eenvoudige fotocorrecties kan een Chromebook prima verwerken, mits (amateur)fotografen hiervoor de juiste app installeren. Tot slot leent deze schootcomputer zich uitstekend voor mobiel gebruik, bijvoorbeeld op vakantie. Door hun lichte gewicht zijn ze makkelijk mee te nemen.

Waarom geen Chromebook?

Voor zware computertaken als videobewerking heeft een Chromebook te weinig rekenkracht. Bovendien kunt u geen Windows-software en -bestanden op het apparaat kwijt. Wie graag spellen speelt, kan terecht in de digitale winkels voor spellen-apps. Grote spellen die op een dvd worden geleverd, of via een toepassing als Steam, kunnen niet gedaan worden op de Chromebook.

Geeft u liever geen persoonlijke data aan Google, zoals documenten, foto’s en video’s? Dan is een reguliere laptop met veel opslagruimte een betere keuze. U kunt dan alle bestanden lokaal bewaren en u bent niet afhankelijk van online Google-diensten. Bovendien kunt u geïnstalleerde software op een Windows-laptop of MacBook ook zonder actieve internetverbinding gebruiken.