Een grafiek maken en een grafiek met aanbevolen grafieken

Een grafiek is een hulpmiddel om snel gegevens te kunnen analyseren. Er zijn vele grafieken zoals een staaf, lijn of taart. Welke u moet gebruiken bepaalt u zelf en geeft de gekozen grafiek niet het gewenste resultaat dan is het makkelijk om een andere vorm te kiezen.


Om een grafiek te maken heeft u een gegevenstabel nodig. Als gegevensbestand wordt onderstaande abeelding gebruikt. Hierin staan de maanden van het jaar en de gemiddelde temperaturen in die maanden. Van zo’n tabel maakt u op de volgende manier een grafiek:

Grafiek maken in Excel

 • Selecteer de tabel in zijn geheel. Dat doet u door de linkermuisknop ingedrukt te houden op cel A1. En vervolgens de muisaanwijzer te slepen naar het einde van de tabel. Dat is dus cel M4 in onze oefentabel
 • Klik nu op het tabblad Invoegen.
 • Onder het kopje ‘Grafieken’ staat een aantal opties. Selecteer hier het grafiektype dat bij uw gegevens past. Twijfelt u welke grafiek het beste is? Geen nood, u kunt het type achteraf eenvoudig aanpassen.

Tip: In Excel-versies vanaf 2013 kunt u Excel om advies te vragen bij het kiezen van het grafiektype. Klik hiervoor in de groep ‘Grafieken’ op de knop aanbevolen grafieken


U ziet nu een selectie van grafieken waarvan het programma denkt dat ze geschikt zijn voor uw gegevenstabel. Klik links op een grafiek en u ziet rechts in het deelvenster een voorbeeld. Klik op OK om een grafiektype te kiezen. Een uitleg hoe aanbevolen grafieken te gebruiken wordt in het hoofdstuk aanbevolen grafieken uitgelegd.

 • Wij kiezen in de groep ‘Grafieken’ voor een lijngrafiek. Klik op Lijn.
 • Excel toont nu verschillende opties voor een lijngrafiek. Als u de muisaanwijzer een tijdje op een plaatje houdt, verschijnt de naam van de grafiek met een korte beschrijving.
 • Wij klikken op Lijn met gegevensmarkeringen.
 • De grafiek staat direct in het gegevensblad. We willen de grafiek op een eigen tabblad plaatsen zodat de tabel niet zichtbaar is.
 • Daarom klikken we rechtsboven in het Lint op Grafiek verplaatsen. Ziet u deze optie niet, klik dan eerst even op de grafiek.
 • Selecteer nu de optie Nieuw blad en geef het blad een naam. Wij kiezen voor ‘Grafiek’.
 • Klik op OK. De grafiek wordt nu gepresenteerd op een eigen blad met de naam ‘Grafiek’.

 

Aanbevolen grafieken
Als u grafieken in Excel wilt verkennen en de bewerkingstijd van een bepaalde voorkeur wilt bekijken, kunt u de opdracht Aanbevolen grafieken op het tabblad Invoegen proberen. Uw gegevens worden in Excel geanalyseerd en u kunt suggesties doen.

 
 1. Selecteer de gegevens die u voor de grafiek wilt gebruiken.
 2. Klik op Invoegen > Aanbevolen grafieken.
 3. Schuif op het tabblad Aanbevolen grafieken door de lijst met grafieken die worden aanbevolen voor uw gegevens en klik op een grafiek om te zien hoe de gegevens eruit komen te zien. 

  Tip: Als u geen geschikte grafiek ziet, klikt u op Alle grafieken om alle beschikbare grafiektypen weer te geven.

 4. Wanneer u de gewenste grafiek hebt gevonden, klikt u erop en klikt u op OK.
 5. Gebruik de knoppen GrafiekelementenGrafiekstijlen en Grafiekfilters naast de rechterbovenhoek van de grafiek om grafiekelementen toe te voegen, zoals astitels of gegevenslabels, het uiterlijk van de grafiek aan te passen of andere gegevens weer te geven in de grafiek.
 6. Klik ergens in de grafiek om de Hulpmiddelen voor grafieken toe te voegen aan het lint, voor toegang tot nog meer opmaak- en ontwerpfuncties. Klik vervolgens op de gewenste opties op de tabbladen Ontwerpen en Indeling.

Grafiek plaatsen in Word
Wie de grafiek nodig heeft in een Word-document of als illustratie in een mail, kan ‘m kopiëren als afbeelding en vervolgens in andere programma’s gebruiken.

 • Open Excel en klik op de grafiek die u wilt opslaan.
 • Klik op het tabblad Start.
 • Klik op het pijltje achter ‘Kopiëren’.
 • Klik op Kopiëren als afbeelding.
 • Een venster opent. Automatisch zijn de opties ‘Als op scherm’ en ‘Afbeelding’ geselecteerd. Is dit niet het geval, klik dan op Als op scherm en Afbeelding.
 • Klik op OK.

Er is een afbeelding gemaakt van de grafiek, maar die is nog niet te zien. Plak het plaatje nu op een gewenste plek zoals in een Word-document of in een mail. Doe dit via het menu van het programma (klik in Word bijvoorbeeld op Start > Plakken) of gebruik de sneltoets Ctrl+V.