Wat is Excel?

Microsoft Excel is een rekenprogramma. U kunt er berekeningen mee uitvoeren voor allerlei verschillende doelen.

Excel is een van de programma’s uit het Office-kantoorpakket van Microsoft. Het programma wordt zowel door bedrijven als door particulieren gebruikt.

U kunt er van alles mee, zoals het bijhouden van administratie en meterstanden, maar ook creatievere doelen als bijvoorbeeld gewichtsverlies of hardloopschema’s. Daarbij kunt u tekst en getallen combineren, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen. U kunt zelf bepalen welke berekeningen met de getallen moeten worden uitgevoerd. Zo kunt u bij uw administratie het gemiddelde van uw uitgaven berekenen, of juist optellen en aftrekken wat u waaraan hebt uitgegeven. Ook kunt u Excel mooie grafieken en diagrammen laten maken.

Excel is met name bedoeld om mee te rekenen. Maar omdat u gegevens heel overzichtelijk kunt onderbrengen in Excel, leent het zich bijvoorbeeld ook voor een overzicht van contactpersonen met adresgegevens.

Excel werkt aan de hand van cellen, die in een groot werkblad staan. Elke cel heeft een naam, die bestaat uit een letter en een cijfer. De rijen hebben allemaal een ander cijfer, en de kolommen hebben allemaal een letter. Cel A1 is de eerste cel linksboven, daarnaast vindt u B1 en ga zo maar door. In een standaardwerkblad staan duizenden kolommen en rijen, dus u hebt alle ruimte om uw gegevens op te nemen. Elk ‘vel’ met cellen heet een ‘blad’, en alle bladen bij elkaar worden een werkmap genoemd. U kunt de bladen verschillende namen geven om ze van elkaar te onderscheiden. Ook kunt u bladen toevoegen als u er niet genoeg hebt.
In elke cel kunt u gegevens typen, woorden of getallen. De getallen kunt u gebruiken in berekeningen. De berekeningen doet Excel aan de hand van formules. Die zijn heel gemakkelijk te gebruiken, en u kunt zelf aangeven welke getallen bij de berekening worden gebruikt. Om het geheel wat op te fleuren kunt u cellen samenvoegen, ze een kleurtje geven en ze voorzien van randen, zodat een tabel bijvoorbeeld meer als een losstaand geheel eruit gaat zien, in plaats van een reeks getallen en woorden.
Als u Excel wilt gebruiken, dan hebt u dit programma nodig. Het maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma’s, zoals Word voor tekstverwerking en PowerPoint om dia-presentaties te kunnen maken.

Wie de aanschaf van Excel een te grote investering vindt, kan natuurlijk goedkoper tot gratis uit zijn. U kiest dan niet voor Excel, maar voor een alternatief programma. Veel mensen kiezen voor een pakket als Open Office. Dat is een gratis pakket met programma’s die lijken op die van Microsoft Office. De functionaliteiten zijn ongeveer hetzelfde, alleen ziet het programma er anders uit. Dat pakket kunt u downloaden via http://www.openoffice.org/nl/

Daarnaast is ook Excel online een goed alternatief voor Office Excel. Om gebruik te maken van Excel online hebt u wel een Microsoft-account nodig. Hoe u dat aanmaakt leest u in het artikel Microsoft-account aanmaken‘.

In dit artikel gaan we verder alleen in op Excel. Bij veel nieuwe computers wordt een gratis probeerversie mee geleverd.

Excel is een programma dat in de zakenwereld veel wordt gebruikt om de administratie bij te houden. Voor particulieren is het in eerste instantie een ‘eng’ programma omdat ze het niet kennen of niet denken te kunnen gebruiken. In de praktijk valt het reuze mee. Het is echter geen programma dat zichzelf wijst.