Doe meer met AutoCorrectie in Word

Een gemakkelijke tool in Word is de zogenaamde autocorrectie. Autocorrectie werkt als volgt. 

Open een nieuw Worddocument en tik de volgende combinatie: (c). U ziet dat deze drie letters automatisch in een enkel copyright-teken vervangen. Precies dat is AutoCorrect. En dit onderdeel blijkt – hoewel enigszins verstopt – ook naar eigen hand te zetten. In de Windows-versie opent u het bijbehorende venster door in het menu Bestand op Opties, dan Controle en tot slot op AutoCorrectie-Opties te klikken. In het geval u de Mac-versie van Word gebruikt, klik je in de menubalk onder Extra op AutoCorrectie.
In beide gevallen verschijnt nu een nagenoeg gelijk ogend venster. Met een verschil: de Windows-versie is verdeeld over tabbladen; de Mac gebruikt gelijknamige knoppen voor de onderverdeling. Klik – voor zover dat niet standaard al het geval is – op de knop/tab AutoCorrectie. U ziet nu een lijst met voorgeprogrammeerde acties. Wilt u  bijvoorbeeld niet dat een getikte 🙂 standaard omgezet wordt door een smiley-karakter, dan zou u deze autocorrectie kunnen verwijderen. Zoek daarvoor simpelweg In het lijstje in de linker kolom naar 🙂 en klik op dit item. Klik vervolgens op Verwijderen en een 🙂 blijft voortaan een 🙂

AutoCorrect biedt standaard al heel wat voorgedefineerde opties, verwijderen van voor jou onhandige exemplaren kan

Zelf toevoegen

Ook is het mogelijk om zelf dit soort dingen te maken. Stel dat u het symbool van een bommetje in wil voegen nadat je de tekst <bom> tikt in een Worddocument. Dat kan. Sluit daarvoor het venster AutoCorrectie, dat is het makkelijkst. Voeg het gewenste symbool in in uw document, het bommetje is te vinden in het lettertype Windings dat zowel op de Mac als onder Windows beschikbaar is. Gebruik het tabblad Invoegen en Geavanceerd symbool. Kies als lettertype Windings en dubbelklik op het bommetje. Klik op Sluiten. Selecteer het bommetje in de tekst door er met de linker muisknop overheen te slepen. Met de bom geselecteerd opent u nu wederom het AutoCorrectie-venster op de net beschreven manier. In het veld onder Door staat het bommetje alvast klaar. Vervang de tekst onder Vervang (standaard is dat –> ofwel de eerste optie uit het lijstje eronder) door – in ons voorbeeld – <bom>. Klik nu op Toevoegen. Sluit het venster AutoCorrectie. Tik in het document nu <bom> en voilà: daar is je bom! Deze truc is natuurlijk prima bruikbaar voor ‘lastige’ symbolen die u vaker gebruikt in documenten. Deze vergen immers vaak een duik in de ‘Geavanceerde Symbolen’. Als u niet meer weet in welk lettertype uw symbool verstopt zit, kost dat steeds weer zoektijd. Via AutoCorrectie lost u dat op glorieuze wijze op. Techneuten zouden zo bijvoorbeeld een Ohm-teken kunnen ‘verautomatiseren’ door een AutoTekst toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld <Ohm>. Gebruikt u iets na verloop van tijd niet meer, dan is verwijderen op de eerder uitgelegde manier mogelijk.


Handig is ook Zoeken en vervangen

Stel u wilt in het document je vervangen door u.  Ga naar Bewerken en kies Zoeken en Vervangen. U typt je in Zoeken Naar en vervolgens u in Vervangen door. Als dat gebeurt is ziet u rechts vervangen of alles vervangen. Als u op alles vervangen klikt dan wordt de combinatie je vervangen in u. Lees altijd de tekst door, want bijvoorbeeld mannetje wordt dan mannetu.