Spellingscontrole in Word

Een schrijffoutje in Word is zo gemaakt. Vervelend wanneer u bijvoorbeeld een brief of een uitnodiging maakt die de deur uit moet. Word geeft gelukkig aan welke woorden verkeerd geschreven zijn. Ook kan de grammatica door Word gecontroleerd worden, bijvoorbeeld eidingd het woord op een d of dt.

Gebruikt u Office 365? Dan kunt u waarschijnlijk veel profijt halen uit de krachtige, nieuwe Editor-functie in Word! Voor uitleg klik hier

Uit- of aanzetten spellingscontrole

In veel programma’s wordt de spelling automatisch gecontroleerd tijdens het typen, of kunt u dit in ieder geval aanzetten. Dit kan via Bestand, Opties, Controle (in Outlook Bestand, Opties, E-mail). Onderaan staat Spelling controleren tijdens typen. Staat hier een vinkje, wordt de spelling gecontroleerd, staat er geen vinkje, wordt de spelling niet gecontroleerd. Ook kunt u kiezen of de grammatica gecontroleerd moet worden. Hier een voorbeeld hoe dit in Word ingesteld moet worden

Bepalen hoe Word uw tekst corrigeert

Via opties kunt u zelf bepalen hoe de spellingscontrole werkt. Door het aanvinken van de opties bepaalt u de instellingen. Zo kunt u de spelling  aanzettent tijdens het typen.

Nadat u de instellingen aangevinkt heeft kan u het volgende zien als u in Word werkt.

Grammaticafouten markeren tijdens typen
Onder fout geschreven woorden verschijnt automatisch een rood golflijntje. Wijzig deze woorden:

 • Klik met de rechtermuisknop op het woord met een rood golflijntje.
 • Klik in het menu met woordsuggesties op het goed gespelde woord.

Het woord wijzigt direct.

Spelling controleren tijdens typen
Blauw lijntje onder een woord? Dit betekent dat de grammatica van de zin niet klopt. Denk bijvoorbeeld aan een ‘dt’-fout. Pas dit woord zo aan:

 • Klik met de rechtermuisknop op het blauw onderstreepte woord.
 • Er verschijnen suggesties om de zin of het woord te verbeteren. Klik op een suggestie of op Eenmaal negeren als de zin naar uw idee gewoon klopt.

De spelling- en grammaticacontrole handmatig uitvoeren

Als u de spelling en grammatica in uw bestand wilt controleren, hoeft u alleen op F7 te drukken of volgt u deze stappen:

 1. In de meeste Office-programma’s klikt u op het tabblad Controleren op het lint. 
 2. Klik op Spelling of Spelling en grammatica.

 1. Als er spelfouten worden gevonden, wordt een dialoogvenster weergegeven met de eerste spelfout die bij de spellingcontrole is gevonden. 
 2. Als u het verkeerd gespelde woord hebt afgehandeld (genegeerd, toegevoegd aan het woordenboek van het programma of verbeterd), wordt doorgegaan naar de volgende spelfout.
Eerder genegeerde spelling en grammatica opnieuw controleren

In Word, Outlook en PowerPoint 2013 (of hoger) kunt u als volgt een nieuwe controle afdwingen van de spelling en grammatica die u eerder hebt overgeslagen:

 1. Open het document of het item dat u wilt controleren. 
 2. Klik in het menu Bestand op Opties > Controle > op Opnieuw controleren. In Outlook gaat u naar Bestand > Opties > E-mail > Spelling en AutoCorrectie.
 3. Klik op Ja wanneer een waarschuwing verschijnt dat de spelling- en grammaticacontrole opnieuw zal worden ingesteld.
 4. Klik op OK in het dialoogvenster om terug te gaan naar het document en voer daarna de spelling- en grammaticacontrole opnieuw uit