Herstelpunt maken

Als de pc met Windows 10 niet meer opstart, hebt u een probleem. Bij nieuwe computers levert de fabrikant meestal geen herstelschijf mee. Maak daarom voor de zekerheid een herstelstation aan op een USB-stick. Bij problemen installeert u hiermee Windows opnieuw op de computer.

Maak op een USB-stick een herstelstation aan van Windows 10. De computer kopieert dan alle systeembestanden van het besturingssysteem naar de USB-stick. 

Herstelstation maken 
1 – Sluit een USB-stick met minimaal 16 GB vrij geheugen op de computer aan. Dit moet een lege USB-stick zijn. 
2 – Klik linksonder naast de Startknop van Windows op het vergrootglas. 
3 – De zoekfunctie opent. Typ ‘herstelstation’ en klik vervolgens op Een herstelstation maken.

4 – Klik op Ja.
5 – Zet een vinkje bij Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation
6 – Klik op Volgende
7 – Na een tijdje verschijnt de naam van de USB-stick in beeld. Klik op Volgende.
8 – Klik op Maken
9 – Windows kopieert nu een grote hoeveelheid bestanden naar de USB-stick. Dit kan even duren. Klik daarna op Voltooien.

Systeemherstelschijf
Als u geen USB-stick hebt, kunt u ook een herstelschijf branden op een lege dvd. Gebruik deze schijf om de pc te herstellen wanneer Windows 10 niet meer opstart. Zet de computer bijvoorbeeld terug naar een eerdere situatie of herstel de pc met behulp van een systeemkopie. Het is dan wel noodzakelijk dat u de systeemkopie in een eerder stadium hebt gemaakt. U maakt als volgt een systeemherstelschijf: 
1 – Klik onderaan in het beeldscherm op de afbeelding van een vergrootglas.
2 – Typ ‘Configuratiescherm’.
3 – Klik op Configuratiescherm
4 – Klik onder ‘Systeem en beveiliging’ op Back-up maken en terugzetten (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter ‘Weergeven op’ op Categorie).
5 – Klik links op Een systeemherstelschijf maken
6 – Doe een lege dvd in de computer. 
7 – Klik op Schijf maken
8 – Herstelstation of -schijf gebruiken
Als Windows 10 bijvoorbeeld vastloopt en niet meer opstart, komt een herstelstation of herstelschijf goed van pas. U kunt het besturingssysteem daarmee opnieuw installeren. Deze herinstallatie is alleen weggelegd voor ervaren computergebruikers. Er moeten namelijk basisinstellingen gewijzigd worden van de moederbordsoftware.
Ons advies: maak een herstelstation of -schijf en bewaar hem voor als Windows het echt niet meer doet. Zorg ok voor een goede back-up van de bestanden. Een back-up maken, dat gebeurt zo: Voor de herinstallatie zelf roept u de hulp in van een ervaren computergebruiker