Hoe controleer ik een webwinkelkeurmerk?

Over het algemeen voeren betrouwbare webwinkels een keurmerk. Maar controleer of dit keurmerk ook echt is! Een logo van het keurmerk bij de webshop zelf zegt niks. Iedereen kan een plaatje op zijn site zetten.

Klik op het keurmerk

Er bestaan twee grote Nederlandse keurmerken: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Hun keurmerk hoort aanklikbaar te zijn. Webwinkels betalen voor het keurmerk en krijgen daarvoor een certificaat. Neem als voorbeeld Bol.com. Dat is aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg. Hun logo is onderaan elke pagina op Bol.com te vinden. Klik erop en u komt terecht op een pagina van Thuiswinkel Waarborg, waar het certificaat wordt getoond. 

Keurmerken checken via de site

Is het keurmerk niet aanklikbaar, of vertrouwt u het nog steeds niet? Op hun sites is na te gaan welke winkels zijn aangesloten. Surf naar de site van het keurmerk en controleer of de webwinkel in de lijst voorkomt.  

Controle bij Trustpilot

U ziet een aantrekkelijke aanbieding maar er is geen keurmerk te vinden. Dan loopt u een risico. Maar niet alle webwinkels zonder keurmerk zijn onbetrouwbaar. In zo’n geval kunt u terecht bij Trustpilot. Daar vindt u een verzameling ervaringen van andere shoppers. Zoek uw webwinkel en lees de ervaringen van anderen. Zijn deze overwegend negatief, of is de webwinkel helemaal niet te vinden? Zie dan af van de koop. Neem bijvoorbeeld de webshop Trekinn. Verleidelijke aanbiedingen op het gebied van wandelkleding. Maar geen keurmerk. Op Trustpilot is te zien dat er 25 ervaringen zijn en die zijn overwegend negatief. Zou u de koop door laten gaan?

De shop MudSeatTrails daarentegen heeft evenmin een keurmerk. Maar bijna uitsluitend goede kritieken.