Hoe zie ik wat Facebook van mijn online activiteit weet en hoe pas ik deze instellingen aan?

Activiteit buiten Facebook: Hoe zie ik wat Facebook van mijn online activiteit weet en hoe pas ik deze instellingen aan?

 

 

 

Om tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers om meer controle te hebben over de gegevens die Facebook bijhoudt over surfgedrag dat buiten Facebook plaatsvindt, is de tool ‘Activiteit buiten Facebook’ beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers van het sociale netwerk. Zo krijgen gebruikers meer inzicht in de data die Facebook over ze verzamelt. Maar hoe vindt u deze tool precies? Hoe werkt het? En wat moet u verder nog weten? In dit artikel wordt één en ander op een rij gezet.

Gegevens van gebruikers zoals uw surfgedrag zijn voor Facebook zeer waardevol om externe partijen de mogelijkheid te bieden om gericht te kunnen adverteren. Voor u als gebruiker is Facebook immers gratis, dus er moet een andere manier zijn waar Facebook inkomsten mee vergaart. Facebook houdt dan ook informatie bij over uw surfgedrag, want die informatie is geld waard, kort samengevat.

Via zeer complexe en ingewikkelde algoritmes worden gebruikers geprofileerd op basis van hun internetgedrag, en deze informatie kan Facebook gebruiken om adverteerders te laten betalen voor gerichte marketing. Gezien het grote aantal gebruikers dat op het platform actief is, hebben bedrijven dus de mogelijkheid om gericht grote groepen mensen te benaderen, en dat is een lucratief verdienmodel. Hoe meer potentiële klanten het bedrijf wenst te benaderen, hoe meer dit bedrijf kwijt is aan advertentiekosten.

Wat doet Facebook met u activiteit?

Facebook vat het zelf als volgt samen. Ze gebruiken uw activiteit naar eigen zeggen om:

 1. Dingen aan u te tonen waarin u misschien bent geïnteresseerd, zoals evenementen die u wilt bezoeken;
 2. Relevante advertenties aan u weer te geven die u laten kennismaken met nieuwe producten en services;
 3. Suggesties te doen voor groepen, evenementen of objecten op Facebook Marketplace;
 4. Bedrijven en organisaties inzicht te bieden in hoe hun website, app of advertenties presteren en of deze advertenties de gewenste doelgroep bereiken;
 5. Mogelijk verdachte activiteiten te identificeren om het platform veilig te houden

Wat doet Facebook niet? Dat omschrijven ze zelf als volgt:

 • We laten uw gegevens niet zien aan [naam app of website];
 • We verkopen uw gegevens aan niemand

Deze informatie blijft dus bij Facebook: ze bieden adverteerders weliswaar de optie om gericht te adverteren, maar het is niet zo dat ze tegen betaling een uitdraai van uw gegevens doorsturen naar willekeurige bedrijven met de opmerking ‘succes ermee’.

Dat is niet alleen in strijd met wet- en regelgeving omtrent privacy, Facebook heeft er bovendien belang bij om deze informatie zelf binnenskamers te houden. Als dit soort gebruikersprofielen en -informatie met bedrijven wordt gedeeld, dan doet Facebook slechts het voorwerk en zijn externe adverteerders vervolgens minder afhankelijk van Facebook om potentiële klanten te kunnen benaderen.

In die zin weet de adverteerder die via Facebook adverteert dus niet dat uitgerekend u als individu een bepaalde advertentie te zien krijgt: deze data is niet naar specifieke personen te herleiden en blijft in zekere zin dus geanonimiseerd.

Gebruikers willen inzicht in de gegevens die Facebook verzamelt

Er is echter wel één belangrijk punt. Als gebruiker wil u natuurlijk wel enige controle hebben over de informatie die Facebook over u verzamelt, al helemaal als dat gegevens van externe websites en apps betreft. Daarom hebben gebruikers de optie om in te zien welke informatie het sociale netwerk zoal verzameld heeft over uw surfgedrag buiten Facebook.

Facebook biedt niet alleen de optie om deze gegeven in te kunnen zien, maar biedt tevens de optie om deze informatie uit u account te verwijderen. Hieronder hoe dit voor desktopgebruikers (computers en laptop) én voor gebruikers van de Facebook-app (smartphone en tablet) en wat zijn de gevolgen.

Hoe zie ik op mijn desktop wat Facebook van mij weet?

U kunt alle informatie in een oogopslag zien als u naar de pagina Activiteit buiten Facebook (‘Off-Facebook Activity’) gaat. Op deze pagina zie u rechts bovenin uw scherm een menubalk staan met de volgende opties:

 • Uw activiteit buiten Facebook beheren (‘Manage Your Off-Facebook Activity’)
 • Geschiedenis wissen (‘Clear History’)
 • Je gegevens bekijken (‘Access Your Information’)
 • Je gegevens downloaden (‘Download Your Information’)
 • Toekomstige activiteit beheren (‘Manage Future Activity’)

Kies u de optie Je activiteit buiten Facebook beheren, dan zie u daar een overzicht van alle externe apps en websites die uw activiteit met Facebook hebben gedeeld. Dit is uiteraard voor iedere gebruiker weer anders. U kunt per app of per website bekijken welke interacties de betreffende app of website met Facebook heeft gedeeld. Als voorbeelden van interacties geeft Facebook zelf de volgende opsomming: 

 • Je hebt een app geopend;
 • Je hebt u via Facebook aangemeld bij een app;
 • Je hebt een website bezocht;
 • Je hebt gezocht naar een artikel;
 • Je hebt een artikel toegevoegd aan een verlanglijstje;
 • Je hebt een artikel toegevoegd aan een winkelwagentje;
 • Je hebt een aankoop gedaan;
 • Je hebt een donatie gedaan

Klik u op een website of een app aan die in het rijtje wordt genoemd? Dan heeft u daar de optie om gedetailleerde informatie over gedeelde activiteit op specifiek deze website of in deze app in te zien en te downloaden. U ziet dan staan Er zijn [aantal] interacties ontvangen, en door op deze regel te klikken verschijnt de optie Activiteit details downloaden.

Ook kun u hier aangeven dat u de toestemming om u surfgedrag met Facebook te delen uit wenst te schakelen voor deze individuele app of website. Kies dan de optie Toekomstige activiteit van [app of website] uitschakelen.

De opties Je gegevens bekijken en Je gegevens downloaden spreken in zekere zin voor zich, daar kun u namelijk exact doen wat er in de omschrijving staat.

Hoe verwijder ik deze geschiedenis en hoe zorg ik dat Facebook niet langer surfgegevens toegestuurd krijgt?

Wil u liever alle informatie in één keer wissen? Dat kan ook. Ga terug naar de beginpagina Activiteit buiten Facebook en kies dan de optie Geschiedenis wissen, dan wordt de geschiedenis voor alle apps en websites die ooit gegevens hebben doorgestuurd naar Facebook in één keer gewist.

Met de laatste optie Toekomstige activiteit beheren kunt u aangeven dat u niet langer wilt dat externe apps en websites uw surfgedrag doorsturen naar Facebook. Kies deze optie, klik vervolgens op de knop met de tekst Toekomstige activiteit beheren en zet simpelweg het schuifje even om.

Wat gebeurt er als ik deze optie uitschakel?

Een mogelijk gevolg van het uitschakelen van deze optie is dat u veel meer generieke advertenties in uw tijdlijn ziet in plaats van gepersonaliseerde advertenties die op basis van uw gebruikersprofiel en surfgedrag zijn samengesteld. Het aantal advertenties blijft bovendien gelijk, de kans is alleen groot dat het voortaan advertenties betreft voor zaken waar u geen enkele interesse in hebt.

Ook kan het zijn dat het verwijderen van deze gegevens betekent dat u wordt uitgelogd bij een aantal apps en websites buiten Facebook. Dat kunnen bijvoorbeeld apps of websites zijn die de mogelijkheid bieden om via u Facebook-account in te loggen. Het kan daarnaast gevolgen hebben voor eventuele spelletjes die u via Facebook speelt, dus ook dat is nog iets om in overweging te nemen als u dat weleens doet.

Of u dat een probleem vindt of niet is uiteraard een persoonlijke afweging, net als de afweging of u het erg vindt dat externe apps en websites gegevens over uw surfgedrag delen met Facebook. Maar nu u dit weet, ben u in ieder geval in staat om daar zelf een beslissing over te nemen.

Hoe vind ik al deze informatie in de app?

Hierboven hebben we alle opties en mogelijkheden toegelicht, zodat u als het goed is precies weet wat u met welke optie kunt inzien of regelen. In de verschillende toelichtingen hebben we de desktopversie van Facebook als voorbeeld gebruikt.

In de Facebook-app op u smartphone/tablet werkt het echter net iets anders. Hieronder de uitleg hoe op u telefoon/tablet in zijn werk gaat.

Hoe zie u in de app wat Facebook van u surfgedrag weet?

 1. Open de Facebook-app en kies rechts in de menubalk onderin het symbool met de drie horizontale streepjes;
 2. Ga naar Instellingen en Privacy en kies vervolgens Instellingen;
 3. Scroll naar beneden en kies onder het kopje Je Facebook-gegevens voor de optie Activiteit buiten Facebook;
 4. U ziet een rijtje icoontjes bovenin uw scherm. Tik daarop en voer uw wachtwoord in; 
 5. U kunt nu per app of website inzien wat voor data Facebook zoal heeft verzameld

Wilt u de door Facebook verzamelde gegevens in de app verwijderen?

 1. Open de Facebook-app en kies weer het symbool in de menubalk met de drie horizontale streepjes;
 2. Ga naar Instellingen en Privacy en kies vervolgens Instellingen;
 3. Scroll naar beneden en kies onder Je Facebook-gegevens voor de optie Activiteit buiten Facebook;
 4. Kies de optie Geschiedenis wissen en voer uw wachtwoord in als de app u daarom vraagt

Wil u in de app voorkomen dat Facebook in de toekomst gegevens verzamelt?

 1. Open de Facebook-app en kies wederom het symbool in de menubalk met de drie horizontale streepjes;
 2. Ga naar Instellingen en Privacy en kies vervolgens Instellingen;
 3. Scroll naar beneden en kies onder het kopje Je Facebook-gegevens voor de optie Activiteit buiten Facebook;
 4. Tik op Meer opties, kies vervolgens Toekomstige activiteit beheren;
 5. Kies op het volgende scherm de knop met de tekst Toekomstige activiteit beheren;
 6. In dit scherm kun u simpelweg het schuifje omzetten. Apps en websites sturen dan geen data meer door naar Facebook.