Schermafbeelding maken

U kunt een schermafbeelding of screendump zien als een foto van uw beeldscherm tijdens het computeren. U kunt de schermafbeelding bewaren of uitprinten. Een schermafbeelding kunt u maken bij:

  • Het oplossen van een computerprobleem. Als u een schermafbeelding maakt van bijvoorbeeld een foutmelding, of een situatie op de computer waar u niet uitkomt. De afbeling kan dan verstuurd worden naar bijvoorbeeld een helpdesk of iemand die u helpt met het oplossen van het probleem.
  • Om bijvoorbeeld uitleg te geven in de volgende stappen. U maakt daarvan schermafbeeldingen en plak deze bijvoorbeeld in een word document.

De schermafbeelding maken
In Windows kunt u een schermafbeelding maken met het Knipprogramma of met de toetst Print Screen op het toetsenbord.

Het Knipprogramma is een veelzijdig programma voor het maken, bewerken, opslaan en delen van een schermafdruk. Leer werken met het programma via het artikel ‘Het Knipprogramma gebruiken‘.

Een andere optie is de Print Screen-toets gebruiken. Elk toetsenbord heeft een Print Screen-toets. Deze herkent u aan de tekst Print Screen óf PrtScn. De naam geeft aan dat u hiermee een schermafbeelding kunt maken.

De Print Screen-toets gebruiken
Druk op de Print Screen-toets op het moment dat u een afbeelding van uw scherm wilt maken. Soms moet u gebruik maken van de toetsencombinatie Fn + PrtSc. U krijgt dan een melding te zien dan de schermafbeelding gemaakt is. Door gebruik te maken van de zoekfunctie, type schermafbeelding in, komt u bij de map waar de schermafbeelding in staat. 
Wilt u de scherafbeelding gelijk in een document of email plaatsen maak dan gebruik van de toetsen
combinatie Ctrl+V om de net gemaakte schermafbeelding te plakken.

Tip: om een afbeelding te maken van één venster drukt u eerst de Alt-toets in, houd deze ingedrukt terwijl u de Print Screen-toets indrukt. Het venster dat voor in beeld staat, wordt opgenomen in de afbeelding.

Lees ook het artikel ‘Word: afbeeldingen‘ wanneer u dit programma wilt gebruiken om de schermafbeelding verder in te verwerken.

In Windows 10 is het mogelijk de schermafbeelding zo te maken dat deze direct wordt opgeslagen in de map ‘Schermopnamen’. Deze map is te vinden in de map ‘Afbeeldingen’ in de Verkenner.

Bron: Seniorweb