Uitleg Internet browsers

Het is veruit het meest gebruikte programma op je computer of laptop: de internetbrowser. Het is de toegang tot het wereldwijde web. Genoeg reden dus om een aantal populaire internetbrowsers te vergelijken. Welke is het snelst? En met welke browser kun je het veiligst internetten?  

 

Google Chrome

We beginnen bij de meest gebruikte browser, namelijk Google Chrome. Met een Google- of Gmailaccount kun je gemakkelijk overal inloggen en je bladwijzers en tabbladen synchroniseren tussen verschillende apparaten, zoals je telefoon en je laptop. Het design van Chrome is eenvoudig en toont wat je nodig hebt, waardoor het gebruikt erg makkelijk is. Chrome is ook minimalistisch vormgegeven. Dit betekent dat je niet onnodig wordt afgeleid tijdens het surfen. 

Chrome is erg snel met zowel het surfen als het laden van video’s. Chrome is voor jou een goede keuze als je fan bent van extensies. Je kunt webpagina’s opslaan, zien of je een mailtje krijgt of apps toevoegen. 

In Chrome kun je een adblocker activeren om reclames te blokkeren op websites. Overigens laden pagina’s sneller en kun je beter surfen met een adblocker. Dit geldt voor alle browsers, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 

Mozilla Firefox

Het marktaandeel van deze browser van Mozilla is gedaald door de jaren heen, meldt onder andere TechPulse. Firefox is op Chrome na nog steeds de populairste browser. Wil je een browser die er leuk uitziet en die je zelf kunt inrichten? Dan is Firefox een goede keuze. Firefox heeft allerlei verschillende thema’s die je zelf kunt instellen. Ook hebben ze net als Chrome veel extensies. Zelfs een uniek aanbod, die je bij andere browsers niet ziet. 

Als je de snelste browser wilt, kun je beter één van de andere browsers kiezen. Uit de proef van de Consumentenbond blijkt dat Firefox een prima snelheid heeft, maar er zijn betere browsers op dat gebied.

Is privacy voor jou essentieel? Dan is Firefox je beste keuze. Firefox pakt geen persoonlijke gegevens en dus blijft je data uit handen van techgiganten als Google of Microsoft. 

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en staat standaard op Windows 10-apparaten. Het design past bij Windows 10 en ziet er verder prima uit. De populariteit van Microsoft Edge ligt verder vrij laag. Dit kan komen omdat er maar toegang is tot een beperkt aantal extensies. Edge heeft echter een aantal unieke functies, zoals de notitiefunctie. Edge richt zich vooral op moderne website-technieken, dit kan nadelig werken voor oude websites. 

Als snelheid voor jou erg belangrijk is, dan is Edge misschien wat voor jou. Een nadeel van Edge is dat ze geen ingebouwde adblocker hebben. En, ze verwijzen naar het algemene privacybeleid waardoor het lastig te doorgronden is.  

Je kunt nog steeds gebruik maken van Microsoft Internet Explorer. Maar het is niet raadzaam, want Microsoft doet namelijk niks meer aan de ontwikkeling en beveiliging. Het risico is dan ook dat kwaadwilligen zo de macht over de computer overnemen. Advies: nooit gebruiken!

Safari

Safari is speciaal voor Apple-gebruikers. Dit is gelijk een nadeel. Safari kan namelijk niet draaien op apparaten met Windows. Safari is vaak geliefd bij mensen met een iOS-apparaat omdat het verbonden zit aan het hele systeem van Apple. Zo is het bijvoorbeeld verbonden aan Siri en de interne zoekmachine. 

Op de snelheid van Safari is niks aan te merken. Safari is voor iedere Apple-gebruiker handig. Apple zelf zegt dat Safari erg veilig is en dat privacy voor hen van belang is. Ook zeggen ze dat als je met Safari werkt in plaats van één van de concurrenten, je langer kan doen met je accu. 

Vivaldi 

Vivaldi is een vrij nieuwe browser die je misschien nog niet kent. Vivaldi heeft een paar unieke functies die andere browsers niet hebben. Je kunt je browsers in Vivaldi volledig naar eigen zin aanpassen. De stijl en kleur, maar ook de tabbladen kun je netjes stapelen hoe jij dat wilt. Dit kan handig zijn als je voor je werk veel tabbladen gebruikt en het overzicht kwijt bent. Je kunt de tabs dan ook hernoemen en door verschillende tabbladen tegelijk scrollen. Handig! En een optie om makkelijk screenshots te maken.

Wat snelheid of kracht betreft moet je het niet van Vivaldi hebben. Nog een nadeel van Vivaldi is dat ze vergeleken met hun concurrenten niet veel extensies hebben.

Opera

Opera wordt ook iets minder gebruikt. Opera heeft een minimalistisch design waardoor het misschien lijkt op Chrome, maar met extra functies. Je hebt een zijbalk aan de linkerkant van je scherm waar chat-apps staan als WhatsApp en Messenger. Zo kun je daar gelijk bij zonder een nieuw tabblad te openen. Opera heeft ook een batterijbesparingsmodus. Ook heeft Opera de ‘Turbo modus’, dan blijf je surfen maar met lagere internetverbinding. Dit bespaart veel data. Je kunt ook je achtergrond personaliseren. Verder heeft Opera optie om via een VPN verbinding het internet op te gaan. Lees verder

Nadelen van Opera’s extra functies zijn dat je wat meer moeite moet doen om de browsers aan te passen. De zijbalk heeft nog allerlei functies waar je misschien helemaal niet op aan het wachten bent. 

De ingebouwde adblocker zorgt dat sites je minder goed kunnen volgen. Deze werkt niet automatisch, je moet het zelf aanzetten. Ook de optie om via een VPN verbinding het internet op te gaan moet zelf aangezet worden. Ze verwijzen verder ook naar het standaard privacybeleid, schrijft de Consumentenbond. 

Bronnen: Consumentenbond & TechPulse