Calvadoskip met appels en oesterzwammen

Hoofdgerecht voor 4 of 2 personen                       35 min. + 1,5 uur oventijd

Benodigdheden:

75 g  of 60 g  boter

6 of  3 appels (braeburn), ongeschild, in blokjes

100 ml of 50 ml calvados

150 g  of 75 g oesterzwammen  (bak 150 g)

1 tl of  ½ tl japanse sojasaus

1 hele of 1 kleine biologische kip, op kamertemperatuur

1 tl of ½ tl  gedroogde salie

125 g  of 65 g crème fraîche (bekertje 125 ml)

ovenschaal of braadslede

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit 1/3 van de boter en bak de appelstukjes al omscheppend 2 min., voeg op het laatst 1 el calvados toe.
  • Verhit in een koekenpan 1/3 boter en bak de oesterzwammen bruin, breng op smaak met de sojasaus en versgemalen peper.
  • Smelt de laatste 1/3 boter, breng op smaak met peper (en zout) en wrijf hiermee de kip aan binnen- en buitenkant in.
  • Schep 2/3 van de appelblokjes om met de salie en crème fraîche. Vul de kip met dit mengsel en doe hem in de ovenschaal. Strooi de rest van de appel en de oesterzwammen eromheen. Bak de kip in de oven in 1,5 uur gaar.
  • Neem de kip uit de oven en schenk er voorzichtig de geflambeerde calvados over.

Lekker met gebakken aardappelen, frites en sperziebonen.