Gehaktbrood

Provençaals buffetgerecht voor 12 of 6 personen

25 min. + 1 uur oventijd + 15 min. rusten

 

Benodigdheden:

2  of 1 petit pains, in stukken

1  of ½ sinaasappel

2 of 1 blikje(s) tomatenpuree (à 70 g)

4 of 2 tenen knoflook, geperst

2 of 1 eetlepels gedroogde Provençaalse kruiden

1,25 of 625 gram gehakt, half-om-half

3  of 2 eieren

1 of ½  grote ui, heel fijn gesnipperd

1 of ½ zakje platte peterselie (20 g), fijngesneden

250 of 125 gram kastanjechampignons, in plakjes

2 of 1 eetlepel olijfolie, extra vierge

Keukenmachine en cakevorm, rechthoekige of ronde ovenschaal (2 l of1 l)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175°C. Verkruimel de petit pains in de keukenmachine. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er dun af. Meng in een kommetje de tomatenpuree met de knoflook, sinaasappelrasp en de Provençaalse kruiden.

Meng in een kom het gehakt met de eieren, het broodkruim, de helft van het tomatenmengsel en peper en zout.
Schep de ui en de peterselie erdoor. Kneed het gehakt tot een homogene massa.

Verdeel het gehakt in de ovenschaal en druk het goed aan. Strijk de rest van het tomatenmengsel over de bovenkant uit. Meng de champignonplakjes met peper en zout en de olijfolie en verdeel ze over het gehakt.

Bak het gerecht iets onder het midden in de oven in 1 uur gaar. Serveer het gehaktbrood warm of lauwwarm, maar laat het tenminste 15 min. staan, zodat het vet weer in het vlees kan trekken. Snijd het gehaktbrood in de schaal in plakken.