Kipfilet met Gorgonzola

Hoofdgerecht voor 4 – 2 personen

 

Benodigdheden:

4 of 2 kipfilets                                    witte peper

1 of ½ eetlepel(s)  pijnboompitten       gedroogde tijm

75 of 40  gram Gorgonzola                  boter om te bakken

4 of 2 plakjes Parmaham (of andere droge ham)

 

Bereiding:

  • Snijd de filets met een scherp mes zo open dat ze als een boek kunnen worden opengeslagen.
  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan en laat ze op keukenpapier uitdampen.
  • ‘Kneed’ de pijnboompitten door de kaas, verdeel het mengsel in vieren/tweeën en vul hiermee de kipfilets. Klap de filets weer dicht en kruid ze met peper en tijm.
  • Leg de plakken ham op het werkblad en wikkel de kipfilets hierin, Steek vast met een prikker. Leg de pakketjes ca. 1 uur in de koelkast om de kaasvulling wat steviger te laten worden.
  • Verwarm de oven voor op 180-200°C. Verhit boter in een koekenpan en bak de kipfilets rondom aan. Leg de kipfilets in een ovenschaal en schuif in de warme oven. Laat ze gaar worden in ± 15 min.
  • Presentatie: Laat ze uitdampen en snijd ze in schuine plakken.

 

* Neem voor dit gerecht bij voorkeur de iets zachtere, smeuïge Gorgonzola en niet de brokkelige harde soort omdat die zich wat minder makkelijk laat verwerken bij het vullen.

* Het roosteren van de pijnboompitjes lijkt wat overbodig omdat ze gemengd worden met de kaas, maar het roosteren heeft naast het geven van een kleurtje ook nog een andere functie: het haalt de smaak omhoog.

* Het kippenvlees hoeft niet met zout gekruid te worden omdat de Parmaham al zout genoeg is van smaak.