Nasi Goreng

Benodigheden:

  • Koude rijst,
  • 1 of meerdere uien al naar behoefte
  • knoflook
  • Ketjap manis
  • Vlees (ham blokjes, stukjes kip filet of varkens vlees
  • Eieren
  • Sambal (naar behoefte)
  • Voor Surinaamse nasi pot Faya Lobi Nasi.
  • Olie (Arachide –gemaakt van pinda’s, zonnebloem, maar geen olijfolie)

Bereideing:

Om een goede nasi goreng te maken is het van belang om dat te doen met koude rijst. Kook een ruime hoeveelheid rijst, wat er over is van de nasi goreng kan in de diepvriezer. Als de rijst gekookt is strooi deze over een bakplaat zodat de nasi goed kan afkoelen.  Als de nasi in de pan afkoelt kan de rijst niet goed afkoelen en blijft het in het midden nog warm / lauw met als gevolg een broeinest van bacteriën.

Schil een of meerdere uien en snij deze in kleine stukjes. Bak de uien in wat olie glazig en voeg op het laatst 1 a 2 teentjes uitgeperste knoflook toe. Tip: de knoflook hoef niet afgepeld te worden, gewoon een teentje in de pers, met de “harde kant”naar boven en de punt naar beneden. De schil van de knoflook blijft in de pers zitten.

Voeg vervolgens het vlees toe, en bak dit mee, hoeft niet voor de hamblokjes. Voeg als laatste wat ketjap manis toe of 1 a 2 eetlepels Faya Lobi Nasi (let op deze saus is pittig gekruid). Goed door elkaar mengen en vervolgens de koude rijst erbij en deze al roerend mee bakken.

 

Serveertip:

Doe er een gebakken ei over de nasi en eventueel wat sambal erdoor. Serveer er kroepoek bij.

Blijft er wat van de nasi over, deze goed aflaten koelen (eventueel in een schaal en deze in schaal in koud water zetten). Daarna de porties in de vriezer doen.