Osso buco voor 2 personen

Benodigdheden:

4 schenkeltjes van kalf, hert of lam          1½ kop rode wijn

peper en zout                                               klein blikje tomatenpuree

½ eetlepel meel                                           1 theelepel tijm             

½ kop olijfolie                                               4 laurierbladeren, gekneusd

1 wortel, in plakjes                                        1 theelepel knoflook

1 selderijstengel, in plakjes                         sap van een ½ citroen

1 rode ui, in stukjes                                       200 ml vlees- of wildfond

1 prei, waarvan het witte deel in stukjes    

Braadpan die in de oven kan, of doe het later in een braadslee

 

Bereidingswijze:

  • Kruid de schenkeltjes met peper en zout, bestrooi ze licht met meel, schud het overbodige meel eraf.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak de schenkels aan beide zijden om ze een goede kleur te geven en haal ze eruit.
  • Doe de fijngesneden groenten in de pan en carameliseer ze.
  • Afblussen met de wijn. Kook het in tot de helft.
  • Verwarm intussen de oven voor op 150°C .
  • Voeg de tomatenpuree, kruiden, knoflook, citroensap en de fond toe.
  • Doe de schenkels weer terug in de pan, breng tot sudderen met deksel erop. Als de pan niet in de oven kan doe het geheel over in een braadslee met alu-folie erover.
  • Stoof het gerecht gedurende 1 uur in de oven tot de schenkels zacht zijn en van het bot gaat wijken.
  • Neem de schenkels uit de pan/braadslee, houd ze afgedekt warm.
  • Haal de laurierbladeren uit de pan/braadslee en laat het mengsel aan de kook komen en indikken tot een saus.
  • Schenk deze saus over de osso buco.