Rundvlees, in bier gestoofd

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen, bereiding 1 uur, suddertijd 3 uur

 

Benodigdheden:

500 gram runderriblappen, in grote dobbelstenen gesneden

300 gram sjalotjes

1 eetlepel mosterd

1 volle eetlepel bloem       

½ eetlepel bruine basterdsuiker

peper en zout                  

1 laurierblaadje

gelijke delen boter en olie 2-3 dl water of bouillon

2-2½ dl bier                    

enkele takjes peterselie

 

De Vlamingen noemen dit gerecht Vlaamse karbonade en eten het bij voorkeur met frites. Het is ook lekker met aardappelpuree en groene groente.

 

Bereidingswijze:

  • Pel de sjalotjes en snijd ze elk in 4-6 parten.
  • Doe de bloem met peper en zout in een grote plastic zak en voeg de stukken vlees toe. Schud alles in de zak tot al het vlees met een dun laagje bloem bedekt is.
  • Verhit gelijke delen boter en olie en bak hierin in twee of drie porties het vlees rondom aan. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  • Voeg evt. wat extra olie/boter toe en fruit de sjalotten rondom aan in ca. 5 minuten. Blus af met het bier en los hierin de mosterd op.
  • Voeg de stukken vlees toe met de bruine suiker en laurierblad. Schenk een scheut water of bouillon in de pan en beang alles aan de kook. Draai het vuur laag. Breek de stelen van de peterselie af, bind ze bij elkaar en voeg ze bij het vlees. Stoof het vlees in ca. 2½-3 uur gaar. Voeg tussentijds steeds een scheutje water/bouillon toe.
  • Neem de peterseliestelen uit de pan en hak de achtergehouden blaadjes grof. Bestrooi hiermee het vlees voor het serveren.