Het nieuwe boek van oud Commissaris Cor Gorissen

Oud-commissaris en erelid van onze vereniging Dhr. C.L. Gorissen heeft ons bericht gestuurd dat zijn geheel herziene boek inmiddels is uitgegeven.

Op last Bezettingsoverheid aangehouden en naar elders vervoerd

Het vernieuwde verslag van de aanhouding, de wegvoering en de tewerkstelling van Amsterdamse politiemannen in de Tweede Wereldoorlog
Door historicus A.J.J. Meershoek wordt melding gemaakt van de arrestatie van meer dan honderd Amsterdamse politiemannen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze politiemannen werden door Duitsgezinde collega’s als onbetrouwbaar aangemerkt. Ze werden opgepakt en de meesten van hen werden voor arbeidsinzet naar Duitsland weggevoerd. Cor Gorissen uit Purmerend was benieuwd of er nog documentatie over hen was en of er archiefstukken te vinden waren waaruit de ervaringen van deze politiemannen kon blijken. Hoe zat het in elkaar?
Op basis van zijn onderzoek schreef Cor een boek vol belangrijke informatie die tientallen jaren verborgen is gebleven. Nadat zijn boek in 2020 verscheen, kwam er veel meer informatie vrij, waarna Cor besloot aanvullend onderzoek te gaan doen in Berlijn en Koblenz. Daarnaast mocht hij ook het dagboek van C.C. Wouters gebruiken, die destijds werkzaam was bij de Recherchecentrale.
Op vrijdag 8 maart verschijnt de nieuwe, zeer uitgebreide uitgave van Op last Bezettingsoverheid aangehouden en naar elders vervoerd. Dit boek met een historisch thema wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Op 18 en 19 januari 1945 werden Amsterdamse politiemannen onder bedreiging met machinegeweren door de Ordnungspolizei aangehouden. Rauter en Lages waren vooraf van de aanhoudingen op de hoogte. Honderdtien van hen werden overgebracht naar Schalkhaar, waar zij opgepakte politiemannen van het Haagse korps en leden van de (rijks)recherche-centrale troffen. Zij werden weggevoerd naar Ommen, Hannover, Salzgitter, Braunschweig, Blankenburg en Magdeburg. Wat was de betrokkenheid van de Amsterdamse wnd. politiepresident Van Hilten, van de chef ordepolitie Van der Ploeg en van de opperluitenant Daudt bij de vrijheidsberoving en de dwangarbeid van deze Amsterdamse politiemannen?

Over de auteur

De oud-commissaris van de politie Cor Gorissen (1952) heeft 45 jaar bij de Amsterdamse politie gewerkt. Een paar vragen over het Gedenkteken Amsterdamse Politie 1940-1945 motiveerden hem onderzoek te doen naar de politievrouwen en politiemannen die daarop vermeld staan.
Zijn eerste boek Wij waren er niet bij… verscheen in 2014. Het tweede, dat een link heeft met het eerste, beschrijft de terreur van de bezetter jegens de Amsterdamse politie in januari 1945. Dit boek, wat een grote verdieping is van het tweede boek uit 2020, gaat uitgebreid in op de persoon en de politieman Van Hilten. Wie was hij en wat heeft hij als wnd. politiepresident van de Amsterdamse politie gedaan om de wegvoering van de politieambtenaren op 19 januari 1945 te verhinderen? 

Boekgegevens
Titel: Op last Bezettingsoverheid aangehouden en naar elders vervoerd – Een verslag van de aanhouding, de wegvoering en de tewerkstelling van Amsterdamse politiemannen in de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Cor Gorissen
Verschijningsdatum: 08-03-2024
ISBN: 9789464893366
Prijs: €23,99, incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België
  Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 260