Beveiliging en privacy

Beveiliging en privacy

Microsoft heeft het menu voor de Aanmeldingsopties vereenvoudigd en alle mogelijkheden nu onder elkaar gezet. Een klik op een van de opties geeft meer informatie over de inlogmethode en biedt de mogelijkheid deze te beheren. Nieuw is de optie een fysieke beveiligingssleutel te gebruiken.

De Windows Hello-inlogmethoden via gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner of pin hebben een FIDO2-certificering gekregen (nu nog voor smartphones en tablet. Dit betekent dat diensten met FIDO2-ondersteuning de Windows Hello-opties als authenticatie accepteren, waaronder websites die de W3C-standaard WebAuth voor online accounts ondersteunen. Dit is onderdeel van de pogingen van de techindustrie om tot alternatieven voor wachtwoorden te komen. Bij schone installaties van Windows 10 kunnen gebruikers een Microsoft Account aanmaken met enkel een telefoonnummer. Ze krijgen dan een verificatiecode.

 

Bij het onderdeel Windows-beveiliging van de algemene instellingen toont Windows nu bij de verschillende onderdelen, zoals virus- of apparaatbeveiliging, met groene vinkjes een indicatie dat alle in orde is. Ook geeft het menu nu direct aan of er acties bij onderdelen vereist zijn om de beveiliging te verbeteren. 

De menupagina’s voor de camera en de microfoon tonen nu welke applicatie de microfoon gebruikt of gebruikt heeft en de menu’s maken onderscheid tussen toestemming voor Microsoft Store-apps en desktop-apps. Als een app de microfoon in gebruik heeft, is dat bovendien te zien aan een nieuw microfoonicoontje op de taakbalk.