De Adobe Flash Player verdwijnt en wat nu?

Hoe vaak heeft u in het verleden niet de Flash Player moeten downloaden of updaten? Dit programma van Adobe om video’s goed te kunnen bekijken op webpagina’s, loopt op zijn laatste benen. Waarom stopt Flash Player? En wat kunt u als gebruiker doen?

 

 

Na 31 december 2020 stopt Adobe volledig met de distributie en ondersteuning van Flash Player. Al in 2017 werd het einde aangekondigd, maar nu is het dan (bijna) zover. De meest gebruikte browsers zoals Chrome, Firefox of Safari ondersteunen Flash al niet meer standaard bij het afspelen van videocontent. Soms moet je nu handmatig toestemming geven om de Flash-plugin te activeren op een webpagina, om iets bewegends dat om Flash Player vraagt te kunnen bekijken.

Waarom stopt het?

In de loop der jaren is Flash Player ingehaald door andere programma’s die bewegingssoftware maken. Je komt op sites nu vaker het veiliger en modernere HTML5 tegen. Ook werkt Flash op smartphones en tablet niet altijd even goed. Bovendien was de software van Adobe het doelwit van cybercriminelen die misbruik maken van kwetsbaarheden in Flash Player. Kortom: redenen genoeg  voor Adobe om de stekker eruit te trekken.

Downloads niet meer beschikbaar bij Adobe

Adobe zal per 1 januari alle Flash Player downloads verwijderen zodat de software niet meer gebruikt of gedeeld kan worden. Gebruik van Flash Player wordt ten strengste afgeraden door het bedrijf, met ingang van 2021, omdat veilig gebruik niet meer wordt gegarandeerd. Komt u volgend jaar op een website toch nog een link tegen om Flash Player te downloaden? Maak er dan géén gebruik van, adviseert Adobe. Het programma is niet meer betrouwbaar.

Wat moet ik doen?

Aan het eind van het jaar krijgt u een melding via Adobe met verzoek om Flash Player van uw pc, laptop of mobiele device te verwijderen, als u dat ooit heeft geïnstalleerd. Als u dat hebt gedaan, kunt u de software sowieso niet meer gebruiken.
Gebruikt u tot het eind van dit jaar nog Adobe Flash? Zorg dan in elk geval dat u de laatste versie, met alle beveiligingsupdates, hebt geïnstalleerd. U kunt hier uw versie controleren.
Verder kunt u online gewoon videocontent blijven bekijken omdat websites in de afgelopen jaren Flash hebben vervangen voor bijvoorbeeld HTML5. Komt u volgend jaar op een site waar toch Flash Player-plugin nodig is om video of animaties te bekijken? Sluit dan deze website, want Flash is verleden tijd en niet meer veilig om te gebruiken.

Alvast verwijderen?

Wilt u nu alvast Flash Player verwijderen? De fabrikant Adobe heeft instructies hiervoor online gezet. Lees ze hier als u Windows gebruikt. U leest ze op deze pagina als u Apple gebruikt