Opslag, verkenner en verder

Opslag beheren in Windows 10

Onder Instellingen  Systeem  Opslag wordt de gebruikte opslag op je schijf nu per categorie weergegeven. Het nieuwe onderdeel Systeem en gereserveerd is hier ook zichtbaar (vanaf nu wordt 7 GB opslagruimte gereserveerd voor updates en systeemtaken). Verder zie je bijvoorbeeld Apps en onderdelen, Tijdelijke bestanden, E-mailberichten, Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Video’s en meer zodat je in één oogopslag ziet waar je ruimte voor gebruikt wordt.

Windows 10 1903 heeft minstens 32 GB opslag nodig

Als je op een categorie klikt krijg je mogelijkheden om de bestanden te beheren of op te ruimen. Klik op Tijdelijke bestanden en je gaat naar de ingebouwde schijfopruiming.

Kleine wijzigingen in de Verkenner

De Windows Verkenner is sinds Windows 95 eigenlijk nauwelijks veranderd en ook in de nieuwste versie van Windows 10 vinden we nagenoeg geen wijzigingen. De enige opvallende verandering is de manier waarop je nu datums in de bestandsweergave kunt laten weergeven. In de vorige Windows-versies zag je alleen de gewijzigde datumnotatie in getallen, in de nieuwe update kun je kiezen voor een gebruiksvriendelijke datumweergave. In plaats van 11-03-2019 staat er dan bijvoorbeeld ’47 minuten geleden gewijzigd’ of ‘Gisteren om 11:03’. Via een rechtsklik op de kolom ‘Gewijzigd op’ kun je het vinkje bij de optie Gebruiksvriendelijke data gebruiken weghalen, de datumnotatie wordt dan weer volgende de oude weergave getoond.

Verder in Windows 10 1903:

Je kunt meer standaard-apps in Windows 10 de-installeren, zoals 3D Viewer, Groove Music, Mail, Paint 3D en meer

Windows Update kan meldingen geven via een icoontje in de systeembalk (zet aan onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update | Geavanceerde opties – Meldingen van updates)

Onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging – Problemen oplossen zijn meer ‘probleemoplossers’ toegevoegd. Probleemoplossing gaat in principe automatisch (dit is waarom instellingen soms hersteld worden naar standaardwaarden), maar hier vind je ook aanbevolen probleemoplossing.