CoronaCheck-app uitgebreid met vaccinatiegegevens

Wie gevaccineerd is, kan vanaf donderdag 24 juni de app CoronaCheck gebruiken als toegangsbewijs voor evenementen. Een week later kan de app ook een certificaat aanmaken voor reizen naar andere EU-landen.

De CoronaCheck-app is in het leven geroepen om toegang tot evenementen en dergelijke te vergemakkelijken. Met de app kan de eigenaar aantonen dat hij niet besmet is met het corona-virus. Bijvoorbeeld door een recente negatieve test.

‘Vaccinatiebewijs’

Vanaf 24 juni kunnen gebruikers met de CoronaCheck-app hun vaccinatiegegevens ophalen. Dit gebeurt veilig via DigiD. In verschillende berichten wordt gesproken van een ‘vaccinatiebewijs’, maar dat is onjuist. In verband met privacy toont CoronaCheck alleen dat de gebruiker veilig binnengelaten kan worden. Of de reden daarvoor een negatieve testuitslag, een vaccinatie of herstel van corona is, meldt de app niet.

Vaccinatiegegevens ophalen

De app haalt vaccinatiegegevens op. Is de gebruiker volledig gevaccineerd dan kan een QR-code worden aangemaakt. Laat deze code zien en scannen op plekken waar daar om wordt gevraagd.

Herstelverklaring

Wie corona heeft gehad en daarvan is hersteld, kan vanaf begin juli een herstelverklaring opvragen via de app. Ook dan wordt een QR-code aangemaakt. En ook hiervoor geldt: vanwege privacy zien anderen uitsluitend de QR-code die toegang verleent. Nooit de achterliggende reden.

Papieren testbewijs

Het blijft mogelijk een QR-code op papier te krijgen. Niet iedereen wil of kan de app immers gebruiken. Meer informatie hierover is te vinden bij de overheid: papieren testbewijs.

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Om reizen binnen de Europese Unie makkelijker te maken zijn afspraken gemaakt. Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt vanaf 1 juli ingevoerd in EU-landen (plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Vanaf dat moment kan een DCC worden aangemaakt in de app CoronaCheck. Een DCC fungeert dan als toegangspoortje tot het buitenland. Verschil met de Nederlandse QR-code is dat bij de DCC meer gegevens zichtbaar zijn. Zoals naam, geboortedatum, test- of vaccinatiedatum en type vaccin. Echter: bij een controle worden deze gegevens weliswaar getoond, maar nooit opgeslagen. Privacy-experts maken zich daarom op dit punt geen zorgen