Test zelf uw internetsnelheid

Test de internetsnelheid als u denkt dat het internetten te traag gaat. Het is fijn om te weten of uw gevoel klopt, zeker als u het idee hebt dat uw provider niet de beloofde snelheid biedt.

Traag internet is vervelend. Zeker als u net een filmpje wil kijken of grote bestanden wil downloaden. Op het web zijn gratis meters te vinden die u precies vertellen hoe snel het internet is. Zo’n meter wordt ook wel speedtest genoemd. Een trage verbinding kan aan de provider liggen maar ook andere factoren, zoals een slechte wifi-verbinding in huis, kunnen een rol spelen. In de tip ‘ Verhelp zwak wifi-signaal‘ leggen we uit wat u aan langzame wifi kunt doen. Hieronder gaan we verder in op verschillende snelheidsmeters.

Internetsnelheid meten met Speedtest.nl

Een van de bekendste onafhankelijke snelheidsmeters in Nederland is Speedtest.nl. Hier kunnen mensen gemakkelijk de download- en uploadsnelheid meten. Ze kunnen de metingen opslaan, om ze later met elkaar te vergelijken. Bij de site registreren is dan wel noodzakelijk. De site geeft ook een overzicht van alle providers en hun abonnementen, en laat zien welke providers het snelste internet bieden.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten rechts in beeld.

Internetsnelheid meten met M-Labhttp://www.speedtest.net/nl/

Een tweede optie is de test van M-Lab. Deze meter wordt aanbevolen door de Autoriteit Consument & Markt. De concurrentiewaakhond wil met de uitslagen van M-Lab controleren of providers zich wel aan de beloofde snelheid houden.  

  • Ga naar M-Lab.
  • Zet een vinkje bij Ik ga akkoord met het gegevensbeleid, inclusief het opslaan en de publicatie van IP-adressen.
  • Klik op Start.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten rechts in beeld.

Internetsnelheid meten met Speedtest.net

Een goed alternatief is Speedtest.net. Met deze meter kunnen mensen de testresultaten opslaan in mooie grafieken. Er zijn ook apps voor Android en iOS

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten boven de meter.