Extra bescherming tegen phishing instellen met Defender

Microsoft Defender is de standaard virusscanner van Windows. Een minpuntje van de scanner is dat hij geen phishingsites blokkeert. Op dat gebied is de gebruiker afhankelijk van de bescherming die zijn browser biedt. Voor mensen die Chrome als browser gebruiken, heeft Microsoft gelukkig een oplossing: een browser-extensie van Defender. Zo’n extensie breidt de mogelijkheden van de browser uit. Zie ‘m als een accessoire, zoals een fietsbel op een fiets. Er zijn allerlei soorten extensies. De extensie van Defender moet Chrome-gebruikers beschermen tegen phishing via urls en inhoud van websites.

Dat de extensie wordt aangeboden wil overigens niet zeggen dat de veiligheid van Chrome niet op orde is. De extensie is een extraatje.

Microsoft houdt voortdurend een lijst bij met schadelijke links. Als u de Defender-extensie hebt geïnstalleerd, controleert die of de links waar u op klikt (in een e-mail of site) op die lijst staan. Als een site malware bevat of is gemaakt om financiële, persoonlijke of andere gevoelige informatie te ontfutselen, krijgt u een rood waarschuwingsscherm te zien.

Defender Browser Bescherming installeren

Installeer de Defender-extensie als volgt:

  • Ga naar de Chrome Web Store.
  • Klik op de blauwe knop Toev. aan Chrome Extensie toevoegen. Als Chrome is ingesteld op Engels, staat hier Add to Chrome > Extensie toevoegen.
  • Er verschijnt een melding in beeld. Klik op het kruisje rechts bovenin het venster.
  • Wilt u de extensie terugvinden? Klik dan op het puzzelstukje rechts naast de adresbalk. Hier kunt u ‘m eventueel ook weer uitschakelen. Klik daarvoor op de drie puntjes achter de extensie > Verwijderen uit Chrome.