SMS diensten

U kent ongetwijfeld de reclames waarin gevraagd wordt om een eenmalig sms’u te sturen om zo een goed doel te steunen. Maar dan word u later toch een keer gebeld door datzelfde goede doel met de vraag om lid te worden of extra te doneren, of u krijgt vaker sms’jes waar u helemaal niet om gevraagd heeft. Hieronder de regels omtrent sms-diensten

Als u geabonneerd bent op een sms-dienst, loop u het risico om een hoge telefoonrekening te krijgen. Een sms-dienst stuurt u namelijk meerdere keren sms’jes waarvoor u moet betalen. Voorbeelden van dergelijke diensten zijn dagelijkse horoscopen, weerberichten of een abonnement op een game. Het kan voorkomen dat u niet eens weet dat u voor zo’n dienst betaald.
Aanbieders van dit soort diensten zijn dan ook gebonden aan strenge regels. Zo mogen aanbieders geen gebruikmaken van ‘stilzwijgende instemming’ en moet het afmeldproces op eenvoudige en transparante wijze gecommuniceerd worden. Alle gedragscodes staan op de sms-dienstenfilter van
Stichting Payinfo.nl, waar u u ook kunt afmelden voor sms-diensten.

Zoek op welke sms-diensten jij gebruikt

Er zijn twee manieren om te ontdekken van welke sms-diensten of mobiele internetdiensten u gebruikmaakt. Het eerste uitgangspunt is om te kijken naar uw telefoonrekeningen. Mobiele diensten moeten apart vermeld staan op de factuur. Dit wordt weergegeven als ‘diensten mobiel internet’, ‘sms-dienst’ of ‘Payinfo.nl’.

Op de website van Payinfo.nl kun u uw mobiele nummer invoeren om een overzicht te krijgen van de sms-diensten waarop u geabonneerd bent. Als u uw telefoonnummer invoert, krijg u per sms (gratis!) een wachtwoord die u vervolgens op de site moet invullen. Daarna wordt het overzicht gelijk getoond.

Afmelden en sms-diensten blokkeren

Op Payinfo.nl kun u naast het opvragen van een overzicht, ook terecht om u af te melden voor mobiele diensten en kun u daarnaast sms-diensten blokkeren. Als u uw afmeldt voor een dienst, dan gaat de afmelding direct naar de aanbieder. U bent dan ook per direct uitgeschreven en hoort dan geen smsj’es meer te ontvangen.

Naast het overzicht van geabonneerde sms-diensten staan de blokkade-instellingen. Hier kunt u aanvinken of u eenmalige diensten en abonnementsdiensten wil toestaan of blokkeren. Ook staat er de optie ‘deblokkadeslot’. Deze staat automatisch op inactief. Als u het slot activeert, dan kun u zelf niet meer de blokkades verwijderen. Alleen u telefoonprovider heeft dan de mogelijkheid om de blokkades op te heffen.