Tikkie Check: direct contactloos afrekenen in de horeca

Betaalservice Tikke heeft een nieuwe dienst geïntroduceerd. Met Tikkie Check betalen klanten in de horeca zonder tussenkomst van de bediening. Volledig contactloos dus.

Tikkie kent u wellicht. Tikkie is een gratis app waarmee gebruikers gemakkelijk geld terugvragen bij anderen. Bijvoorbeeld na een etentje met een groep of een uitstapje waarbij iemand (alle) kosten vooruit heeft betaald. Via de app maakt die persoon een betaalverzoek, ook wel een Tikkie genoemd, voor het juiste bedrag. Dit verzoek wordt vervolgens via WhatsApp of sms verstuurd naar de mensen die nog moeten betalen. Vooral jongeren zeggen na het afrekenen vaak tegen elkaar: ‘Ik stuur je een Tikkie’. In andere woorden: ‘Ik stuur je een betaalverzoek’.

De mensen die moeten betalen hebben de app zelf niet nodig. Zij tikken op de link en betalen met iDEAL via hun eigen bank. Tikkie is verbonden met het rekeningnummer van degene die het betaalverzoek verstuurt. Zo wordt geld gemakkelijk en snel overgemaakt. Hoewel de app van ABN AMRO is, kan iedereen hem gebruiken (dus ook klanten van andere banken).

ABN Amro, dat de app ontwikkelde, heeft onlangs een variant voor de horeca uitgebracht: Tikkie Check. Met deze dienst kunnen gasten contactloos betalen voor hun hapjes en drankjes in de horeca. Handig voor zowel de gast als de horeca-eigenaar, vooral tijdens de coronacrisis.

Hoe Tikkie Check werkt

Benieuwd hoe Tikkie Check werkt? Bestellingen gaan, zoals gebruikelijk, via de bediening. Gasten scannen een QR-code, die op tafel staat, en komen daarmee in de Tikke-app terecht. Daar vullen ze het tafelnummer in en zien ze hun bestellingen. Als ze uitgegeten- en gedronken zijn, betalen ze via de app. Daar kan eventueel ook een fooi worden gegeven. Degene die heeft betaald, kan via Tikkie gelijk geld terugvragen aan de rest.

Een QR-code is een soort streepjescode die u kunt scannen met uw smartphone. Als u de QR-code scant kom u meteen op de website waar de code naar verwijst. Eigenlijk als een soort link. QR staat voor Quick Response.