Verbetering startmenu

Het Startmenu in Windows 10 blijft controversieel. Na Windows 8 was iedereen blij dat het startmenu weer terugkeerde in Windows 10, maar de twee rijen met live tegels in Start deden natuurlijk nog wel sterk denken aan de tegelinterface van Windows 8. Bovendien reageert het Startmenu soms traag als je op de Startknop (Windows-logo) klikt. En zit het vol met apps (veel spelletjes) waar niet iedereen op zit te wachten.

Microsoft luistert echter weer steeds beter naar zijn klanten en in Windows 10 1903 komen diverse verbeteringen aan Start.

1 – Start wordt een apart proces dat los staat van Windows Verkenner en de rest van de Windows Shell. Hierdoor zal het Startmenu sneller openen als je erop klikt en vlugger reageren. Vertragingen zouden hierdoor verleden tijd moeten zijn. En crashes of haperingen van Verkenner zullen het Startmenu niet meer beïnvloeden.

2 – Start krijgt nog maar één kolom in plaats van twee en wordt minder druk. Ook het lichte thema van Windows 10 1903 (dat eind mei verschijnt) helpt daarbij.

Nieuw, rustiger Startmenu in Windows 10 1903

3 –  Je kunt meer voorgeïnstalleerde apps verwijderen uit Start. Het dubbele aantal apps kun je nu verwijderen. Weg met alle ballast. Ook kun je dan hele mappen of groepen tegelijk losmaken van Start (‘unpin’):

4 – Een oranje stipje bij de Afsluiten-knop geeft aan dat er updates zijn die een herstart vereisen.