VPN

Oorspronkelijk was een VPN bedoeld als een manier om extern toegang te krijgen tot interne bedrijfsnetwerken. Door middel van een versleutelde verbinding konden medewerkers vanuit huis of elke andere externe locatie het bedrijfsnetwerk gebruiken. Door VPN was het ook voor de politie om vanuit huis het intranet te bereiken.

Gaandeweg werd hetzelfde principe ingezet voor andere doeleinden. Denk daarbij aan het omzeilen van censuur of anoniem internetten in landen waar de vrijheid van meningsuiting niet bestaat. De VPN is in korte tijd geëvolueerd van bedrijfsnetwerk naar Zwitsers zakmes van elke internetter.

Het gebruiken van een VPN verbinding zorgt voor een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding tussen gebruiker en internet. De data die via deze verbinding lopen, kan niemand onderscheppen. Dus de gebruiker is veilig voor hackers en andere partijen die graag meekijken. 

Hoe gebruik je een VPN?
Veel apparaten hebben ingebouwde VPN-ondersteuning. Op ondersteunde apparaten kan je de VPN handmatig instellen of de app van een VPN-provider gebruiken. Na het installeren kies je in de app met welke server je verbinding wil maken.

Ook apparaten zonder VPN-ondersteuning kunnen gewoon gebruik maken van een VPN. Dat kan door een VPN op een router te installeren. De router maakt dan een netwerk aan waarop alleen de VPN-verbinding actief is. Elk apparaat dat op dat netwerk is aangesloten maakt automatisch gebruik van de VPN. 

Anoniem internetten 
Zonder VPN kan je internetprovider precies zien wat je doet op internet. Als je een VPN gebruikt kan je internetprovider alleen zien dat je verbinding hebt met een VPN. Een VPN maakt van elke bestaande internetverbinding een veilige, niet te onderscheppen, verbinding. Handig voor onderweg. Bijvoorbeeld op een camping, op het vliegveld, in hotels, kortom, overal waar openbare of onveilige netwerken zijn.

Waarvoor gebruik je het?
Er zijn verschillende redenen om te internetten via VPN. De belangrijkste zijn:

1 – Wifi buitenshuis
Een VPN-verbinding is versleuteld en beveiligd. Niemand kan het internetverkeer dat via een VPN-verbinding loopt, afluisteren of onderscheppen. Dus onderweg, in binnen- en buitenland, kan men via VPN zonder kopzorgen gebruikmaken van openbare wifi-verbindingen.

2 – Anonimiteit
Een VPN-verbinding garandeert anonimiteit. Dus wie niet graag gevolgd wordt kan internetten via VPN. Zodra u op een site inlogt, wordt u natuurlijk wel door die site herkend aan uw inloggegevens.

3 – Voordelen
Sommige diensten verlangen dat de gebruiker zich bevindt in het land waar het abonnement op de dienst is afgesloten. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk op vakantie in de VS te kijken naar Netflix of Ziggo GO.  Maar via instellingen van VPN kan aangegeven worden dat er vanuit een Europees land gebruikt gemaakt wordt van het internet en daardoor werkt de Ziggo Go app. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Netflix. Sommige delen van een serie worden wel buiten Europa aangeboden. Door in de instelling van VPN te kiezen voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten kan men bij een Netflix serie meer delen bekijken.Een VPN-verbinding lost dit op. Daarmee kunt u namelijk een verbinding opzetten die uit Nederland lijkt te komen. De gebruiker kan zo in elk willekeurig land genieten van zijn abonnement op online diensten.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt altijd over een bestaand internet-netwerk. U hebt dus om te beginnen verbinding met internet nodig. Dat kan via wifi of via een mobiel netwerk van een provider (waarvoor een abonnement nodig is). VPN zelf levert geen internet. Het maakt gebruik van een bestaande internetverbinding om daarin een zwaarbeveiligde verbinding te maken. 

Verder is om een VPN-verbinding te kunnen maken over het algemeen een app nodig (op de tablet/smartphone) of moet er een programma worden geïnstalleerd (op de computer).

Hoe krijgt U het?

Er zijn diverse aanbieders van VPN-abonnementen. Gratis VPN-diensten bestaan, maar zijn over het algemeen af te raden voor gebruikers zonder veel (voor)kennis. Uw webredeacteur heeft diverse gratis VPN-diensten uitgeprobeerd en bij sommige was het niet meer mogelijk om met de internet browser Chrome het internet op te gaan. Na het wijzigen van instellingen kon het uiteindelijk wel. Het advies is dan ook om in dit geval een betaald abonnement te nemen als er gebruikt wordt gemaakt van VPN. In de VPN gids kunt u de beste -actuele – VPN aanbieders zien.

Het is wenselijk om een VPN aanbieder te gebruiken welke een no-logging beleid heeft. Dat wil zeggen dat de servers, gebruikt door de VPN aanbieder, niet herkenbaar zijn als VPN. Daardoor zijn ze lastiger te blokkeren dan normale VPN servers.

Voor de smartphone en tablet is er de app 1.1.1.1, waarmee u gratis een VPN verbinding krijgt.  Deze app stelt zichzelf in en werkt redelijk tot goed. Het advies is om deze app te gebruiken. Deze app werkt namelijk bij alle internet browsers op de smartphone of tablet. NB. Als deze app een update krijgt, dient de VPN modus tijdelijk uitgeschakeld te worden. Het gebruik van de app levert wel een groter stroomverbruik op. 

VPN in de praktijk.

1 -Veilig internetten 
Zonder VPN onbeveiligde wifi gebruiken is sterk af te raden. Alle gebruikers op het netwerk kunnen elkaar “zien” en je onversleutelde data is kinderlijk eenvoudig te onderscheppen. Door een VPN te gebruiken is versleutel je al jouw internetverkeer en kan deze data niet meer worden uitgelezen.

2 – Censuur omzeilen
In landen met gecensureerd internet zijn VPN’s mateloos populair. Social media en internationale nieuwswebsites zijn vaak geblokkeerd in landen zoals China, Rusland en Iran. Door verbinding te maken met een VPN zijn deze blokkades makkelijk te omzeilen. Het is wel oppassen, in veel van dit soort landen is het gebruik van VPN’s bij de wet verboden.

3- Streamingsdiensten 
Er zijn ook luchtigere dingen die je met een VPN kan doen. Bijvoorbeeld je favoriete Nederlandse streamingdienst op vakantie bekijken. NPO Start, Netflix en TV-streamingdiensten zoals Ziggo Go zijn mateloos populair onder vakantiegangers. Hoewel je binnen de EU gewoon kan genieten van je Nederlandse programma’s worden deze streamingdiensten buiten de EU altijd geblokkeerd in verband met uitzendrechten.

Met een VPN omzeil je deze geografische blokkades. Andersom zijn er ook tientallen streamingdiensten die alleen in andere gebieden beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld BBC iPlayer en Amerikaanse Netflix. (zie ook 3-voordelen).

4 – Veilig wifi gebruiken in het buitenland 
Wanneer je op vakantie bent is de kans groot dat het hotel of een ander verblijfadres gratis wifi aanbiedt en dat je daar gebruik van maakt. Als de beheerder de veiligheid van het draadloze netwerk niet goed op orde heeft – of erger nog – kwade intenties heeft, is het zeer goed mogelijk dat het internetverkeer afgetapt wordt door derden.
Gebruik daarom ook in hotels, AirBnb appartementen en andere vakantie accommodaties altijd een VPN als je op internet gaat. Alleen op deze manier ben je verzekerd dat je op en veilige manier de wifi gebruikt.

5 – Veilig bankieren

Zeker wanneer je gevoelig informatie via het internet verzendt en ontvangt is het van het grootste belang dat dit op veilige manier gebeurt. Internetbankieren doe je bij voorkeur in een vertrouwde omgeving op vertrouwd netwerk. Ook om het risico van meekijkers te verkleinen.

Maar in sommige situaties kan het voor komen om te moeten internetbankieren op een wifi hotspot. Wanneer je dit doet via wifi zorg er dan altijd voor dat je dit via een VPN verbinding doet. Dit zorgt ervoor dat men niet gehackt wordt tijdens het internetbankieren.

 

Wilt U meer lezen over het gebruik van VPN klik dan hier