Nieuwe oplichtingstruc leidt tot identiteitsfraude: stuur geen scan van u rijbewijs naar de ‘RDW’

Wederom wordt het RDW gebruikt om achter uw identiteitsgegevens te komen.

U krijgt een mail van de Klantenservice RDW (met het bijbehorende e-mailadres info@rdw.app). De onderwerpregel van de mail is als volgt: Dossier [#2467734].

Per 1 september zouden er wat wijzigingen zijn doorgevoerd in het privacybeleid. De RDW kan u om die reden niet langer identificeren bij de Basisregistratie Voertuigen, zo luidt de smoes. 

Hieronder volgt de volledige tekst uit de mail. 
Geachte heer/mevrouw,
Wij nemen contact met u op om u te laten weten dat wij met ingang van 1 september 2021 enkele wijzigingen hebben doorgevoerd in ons privacybeleid. Hierdoor kunnen wij u als Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) niet identificeren bij de Basisregistratie Voertuigen (BRV). 

De RDW voert wettelijke taken uit. De hoofdtaak is het bijhouden van de levensloop van Nederlandse gemotoriseerde voertuigen en het beheer van de bijhorende documenten, zoals rijbewijzen. 

De identificatieplicht
Vanwege de vernieuwde wet- en regelgeving eisen van de Algemene Gegevensbescherming (bekend als de AVG) vragen wij u om zich opnieuw te identificeren met een geldig rijbewijs. 

Maak een scan van uw rijbewijs (voor- en achterkant). Let er op dat de kwaliteit van uw legitimatiebewijs van hoge resolutie is en er geen essentiële informatie wordt bedekt. Een zwart-wit legitimatiebewijs wordt niet geaccepteerd door de Basisregistratie Voertuigen (BRV) van de Nederlandse gemeenten. Verstuur uw legitimatiebewijs per e-mail naar info@rdw.legitimatiebewijs.app

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze e-mail nog vragen? Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken door te reageren op deze e-mail, of telefonisch via 088 008 74 47 (lokaal tarief, maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur). U kunt de RDW vanuit het buitenland bereiken via een speciaal nummer. Meer informatie over bellen vanuit het buitenland.

 Op onze site vindt u veel informatie. Kijk bijvoorbeeld op rdw.nl of op rdw.nl/particulier/veelgestelde-vragen 

RDW is benieuwd naar uw ervaring
Het is voor ons belangrijk om te weten wat klanten vinden van onze dienstverlening, zodat wij deze kunnen verbeteren. Wilt u daarom deelnemen aan ons klanttevredenheidsonderzoek? Uw deelname stellen we erg op prijs. De vragenlijst gaat over de beantwoording van uw e-mail. Klik hier om naar de online vragenlijst te gaan.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

 Reitsma
Unit manager Klant Contact Centrum RDW

 

Opvallend genoeg wordt er elders in de mail een aantal keer naar de échte website van de RDW verwezen, en ook naar een klanttevredenheidsonderzoek die zo te zien in opdracht van de échte RDW wordt uitgevoerd. Ook het telefoonnummer in de mail is écht van de RDW: signalen op basis waarvan u misschien eerder geneigd bent de email te vertrouwen.

 

Bron: AVRO/TROS-Opgelicht