Gebeld door onbekend +212-nummer uit Marokko? Dit moet u weten

Heeft u een gemiste oproep ontvangen van een nummer uit Marokko dat begint met +212? Bel dan absoluut niet terug! Hier is namelijk sprake van de zogenaamde wangiri-fraude. Wat dit precies is, lees u in dit artikel. 
 

Bij wangiri-fraude bellen oplichters u vanuit het buitenland, zonder enige intentie om u aan de telefoon te krijgen. De oplichters bellen kort en hangen gelijk op, zodat u een gemiste oproep op u telefoon te zien krijgt. Als u uit nieuwsgierigheid besluit om terug te bellen, kunnen de kosten snel hoog oplopen.

U belt namelijk naar een duur servicenummer. U krijgt waarschijnlijk een bandje te horen. Of u hoort helemaal niets. De oplichters proberen u in ieder geval zo lang mogelijk aan de lijn te houden, om zo de kosten op te drijven. Het enige advies is dus: ga niet in op de gemiste oproep als u geen telefoontje uit Marokko verwacht!

Bij AVRO/Tros Opgelicht zijn meldingen binnengekomen over de telefoonnummers +212618611391 en +212650913088. De kans is aanwezig dat er meerdere telefoonnummers in gebruik zijn. 

Hoe komen de oplichters aan uw nummer?

U vraagt u misschien af hoe het kan dat de oplichters u benaderen. Oplichters hoeven hier vaak weinig moeite voor te doen. Misschien staat u nummer ergens online, of is het ooit bij een datalek buitgemaakt. Ook worden dit soort gegevens onderling verhandeld door criminelen. 

Op de website van Radar lees u in een hulpartikel hoe u de nummers van ongewenste nummers blokkeert.

Niet alleen Marokkaanse nummers

Eerder waarschuwde AVRO/Tros Opgelicht voor wangiri-fraude met Algerijnse en Palestijnse telefoonnummers. Ook blijken nummers uit Mali en Mauritanië te worden gebruikt.