Computer onderhoud

Voer geregeld onderhoud uit aan de Windows-computer of Mac.  De pc blijft dan optimaal  werken zonder overbodige bestanden, mappen en programma’s.

Inleiding

Windows 10 en MacOS voeren veel onderhoudstaken zelfstandig en automatisch uit. Als gebruiker kunt u toch nog wel het een en ander doen om de computer in goede conditie te houden. In dit overzicht staan links naar artikelen en tips van SeniorWeb over computeronderhoud. U vindt hier links voor Windows en voor de Mac (iets naar onderen).

Windows 

 1. 5 klusjes voor een snelle pc (Windows 10)
  Het opschonen van de computer is tegenwoordig snel geklaard. Met deze vijf tips is de pc in een wip netjes opgeruimd en meestal ook wat sneller! 
 2. Computer opschonen: met welke programma’s?
  Voor doorsnee computeronderhoud heeft Windows tal van ingebouwde hulpprogramma’s. Installeer daarnaast niet al te veel programma’s, dat is nergens voor nodig. 
 3. Computer opschonen met CCleaner
  Wie zijn computer geregeld gebruikt, zal merken dat alles na een tijdje wat trager werkt. De computer opschonen kan bijdragen aan betere prestaties. Met het programma CCleaner doet u dat in een handomdraai op een Windows-computer. 
 4. Computer Programma’s grondig verwijderen met Revo Uninstaller
  Wanneer u een programma van een Windows-computer verwijdert, loopt u het risico dat er nog ergens op de harde schijf of in het register, restjes van het programma overblijven. Het programma Revo Uninstaller verwijdert programma’s volledig, zodat de computer opgeruimd blijft. 
 5. Automatisch Windows 10-computer opschonen
  Zit de computer snel vol? Laat Windows 10 automatisch de computer opschonen door onnodige bestanden te verwijderen. 
 6. Map Downloads opruimen
  Zonder dat u het in de gaten hebt, vult de Windows 10-computer zich met overbodige bestanden. Een van de boosdoeners is de map Downloads. Tijd om op te ruimen! 
 7. Bestanden van computer verwijderen
  Tijdens het computeren verzamelt u veel bestanden op de Windows-pc. Tijd om op te ruimen. Maar hoe verwijdert u een bestand en is het bestand dan ook gelijk definitief verdwenen?

Mac 

 1. Onderhoud voor de Mac
  Lijkt de Mac-computer maar langzamer en langzamer te worden? Dit is wat u moet weten over het onderhoud van een Apple-computer (vanaf Mac OS X 10.9 Mavericks).
 2. Mappen en bestanden ordenen op de Mac
  Krabt u zich regelmatig achter de oren omdat u op de Mac het juiste bestand maar niet kunt vinden? Neem dan de tijd om bestanden te ordenen. U zult er veel plezier van hebben.
 3. Map Downloads opruimen op de Mac
  Iedereen verzamelt in de loop der tijd aardig wat documenten in de map Downloads op de Mac. Gooi af en toe weg wat overbodig is.
 4. Leeg Prullenmand Mac automatisch
  Bespaar ruimte op de Mac door de verwijderde onderdelen in de Prullenmand automatisch na dertig dagen te wissen.
 5. Mac opschonen
  De Mac-computer loopt ongemerkt langzaam vol met ongebruikte bestanden en programma’s. Schoon de computer op, creëer meer ruimte en zorg er zo voor dat uw computer goed zijn werk kan blijven doen.