Consumentenbond waarschuwt voor onveilige Chinese camera’s

 Onveilige beveiligingscamera’s uit China zijn steeds vaker te vinden op de Nederlandse markt. Volgens de Consumentenbond is het een soort onkruid dat telkens opduikt in webwinkels zoals Amazon.nl, steeds onder andere merknamen.

Het gaat om camera’s die mensen bijvoorbeeld op hun huis richten om eventuele inbrekers te filmen. Een deel van de camera’s uit China is niet veilig. Ze zijn makkelijk te hacken of op een andere manier slecht beveiligd tegen online kwaadwillenden. Zo kunnen ze aan een netwerk worden gekoppeld om spam en phishing te versturen.

App CamHi

Wereldwijd gaat het om 3,5 miljoen onveilige beveiligingscamera’s. In Nederland zijn er al 27.000 actief. Volgens de Consumentenbond zijn vooral camera’s die met de app CamHi werken niet in orde. De identificatienummers zijn voorspelbaar, de wachtwoorden te simpel en de hele beveiliging rammelt.

Lijst met slecht beveiligde camera’s

Op de site van de Consumentenbond staat een lijst met camera’s waar iets mis mee is. Ze komen van Chinese fabrikanten en zijn onder verschillende merknamen te koop, zoals Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zysecurity (Crazy) en PNI.

Het advies is om camera’s van de betreffende merken niet te gebruiken. Gebruik is alleen veilig als een internetpoort in de camera wordt afgesloten.