Fraude via nep-klantenservice komt steeds vaker voor

U kent het misschien wel, u heeft een probleem met bijvoorbeeld een account en wilt dit zo snel mogelijk oplossen. U zoekt op internet naar het telefoonnummer van de desbetreffende klantenservice en ziet dat de bovenste website een goede beoordeling heeft. U klikt op de link naar de site. Meteen verschijnt er een telefoonnummer op het scherm, welk nummer u belt. U bent in de veronderstelling dat het probleem snel gaat worden opgelost, maar deze neppe klantenservice is alleen maar uit op uw geld…

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat deze nieuwe manier van internetoplichting steeds vaker voorkomt. Heel veel mensen zijn al bekend met de zogenaamde ‘’helpdeskfraude’’, waarbij mensen zich voordoen als helpdeskmedewerkers van bijvoorbeeld Microsoft en zeggen dat er een probleem is met jouw computer. Om dit probleem op te lossen vragen ze om een eenmalige betaling en verhogen ze ongezien het bedrag, waardoor mensen soms honderden euro’s kwijtraken. Dit is een erg bekend fenomeen geworden en veel consumenten prikken dan ook snel door deze oplichters heen. In het geval van deze nieuwere vorm van internetoplichting, bel je echter zelf naar een helpdesk met je eigen probleem, en ben je er niet van bewust dat je met een neppe helpdesk te maken hebt. 

Een andere manier is dat u via google bij een site terecht komt, die u rechtstreeks met de klantenservice van het bedrijf in contact brengt. U belt het telefoonnummer dat weergegeven wordt en vervolgens komt u in de wacht te staan. Dit kan best zo’n 30 minuten duren. Op de website staat te lezen dat het bellen u bijvoorbeeld 100 cent per minuut per gesprek kost. Door de tekst zo op te stellen is er geen sprake van oplichting. Vaak leest u de tekst snel en denk dat het gesprek maar 100 cent kost wat helaas niet waar is.

Grote internationale bedrijven

Websites als klantenservicetelefoonnummernl.com claimen de helpdesk te zijn van vele grote bedrijven waaronder Gmail, Hotmail, HP, Dell en Amazon. Wanneer u met hen belt krijgt u een Engelssprekende persoon aan de lijn, waar u niet raar van opkijkt, aangezien het om grote internationale bedrijven gaat. De medewerkers van de klantenservice geven aan u graag te willen helpen met uwprobleem.

Meekijken in computer

Om uw probleem op te lossen, vertellen de klantenservicemedewerkers dat ze wel even moeten meekijken op uw computerscherm. Daarvoor moet u naar een website gaan, zoals bijvoorbeeld www.helpme.net, en vervolgens uw naam invoeren en een toegangscode, die u krijgt van de klantenservicemedewerker. Ondertussen benadrukt de medewerker nogmaals hoe graag hij u wilt helpen met het oplossen van uw probleem.

Slimme manipulatie

Vervolgens wordt u verteld dat er extra kosten zijn verbonden om u te kunnen helpen, bijvoorbeeld 1 euro voor het verifiëren van uw account of extra belkosten ter waarde van 20 cent. Wanneer u hier mee akkoord gaat, vraagt de medewerker bij welke bank u zit en leidt u naar de betaalomgeving van uw bank. Hier zie u echter een ander, hoger bedrag staan, maar dit bedrag verdwijnt snel, doordat de medewerker het verandert met een handige tool. Ondertussen leidt de medewerker u af door allerlei vragen te stellen. U ziet het lage bedrag staan op de betaalpagina en de medewerker vraagt of u het bedrag over wilt maken. De site is aan de voorkant veranderd, maar dit is slechts schijn, het hoge bedrag dat u eigenlijk in beeld zag, wordt namelijk van uw rekening afgeschreven en op die manier kun je voor honderden euro’s worden opgelicht.

Wat is zoekmachineoptimalisatie?

Wat is SEO? En wat betekent dat voor jouw zoekresultaten? Angelo Croes, online marketing specialist, geeft antwoord op deze vragen en legt uit hoe de makers van nepsites te werk gaan.
Angelo Croes, online marketing specialist, deelt tips over hoe je een nepwebsite kunt herkennen. Bekijk de video

Hoe kan je dit voorkomen?

Als je zeker wilt weten dat je te maken hebt met een betrouwbare helpdesk, is het verstandig om via de website van dit bedrijf (bv Gmail.com, Norton.nl, Coolblue.nl, Bol.com.nl enzovoort) bij contacten te kijken naar het telefoonnummer. Vaak vind u deze informatie onderaan de site. Staat er geen telefoonnummer maar wel een email adres dan is de helpdesk alleen via de email bereikbaar en niet via de telefoon.  De Fraudehelpdesk heeft een aantal handige tips opgesteld die je kunt gebruiken wanneer je te maken hebt met een helpdesk die je niet helemaal vertrouwt. Daarnaast zijn hier betrouwbare telefoonnummers te vinden van de klantenservices van enkele grote bedrijven
Bron: Kassa/BNNVARA.nl