Let op voor valse webshops in de feestmaanden

Kijk bij online aankopen goed of de webwinkel wel te vertrouwen is tijdens de feestmaanden.

Met de komst van Sinterklaas en de Kerst wordt weer veel geschenken online gekocht. In deze tijd van het jaar verschijnen weer veel meer online nepwinkels op dan in andere periodes. Ze adverteren vaak agressief en stunten met prijzen. Dit allemaal om mensen naar hun site te lokken. Wie wat bestelt, is zijn geld kwijt en krijgt geen spullen opgestuurd.

Welke oplichting?

Dit jaar sloot de politie al tweehonderd nepwinkels op internet. Ze zijn op drie manieren actief.

  1. Een winkel met een fantasienaam verkoopt goedkope merkproducten.
  2. Oplichters kopen namen van webwinkels die zijn gestopt. De naam is vaak nog wel bekend bij mensen. U herkent ze aan slecht vertaalde onderdelen. Bijvoorbeeld ‘Hete aanbieding’ voor een koopje.
  3. Criminelen maken webwinkels aan die bijna dezelfde naam hebben als bekende ketens of bedrijven. Aan de naan koppelen ze een extra woord, zoals actie, shop, deals, Nederland of uitverkoop. Dit heet spoofing.

Betalen bij webshops

Bij veel nepshops kunnen klanten niet met een creditcard of via iDEAL betalen. Het betaalverzoek komt in een mailtje. Dat is meestal niet pluis. U kunt beter betalen met een creditcard, PayPal of AfterPay. Als er dan iets misgaat (dus geen levering van het bestelde), krijgt u van deze instanties uw geld terug.

Herken eenvoudig veilige webwinkels

Iets kopen via internet heeft verschillende voordelen. Maar is de webwinkel die u op het oog hebt wel betrouwbaar?  

Controleer het keurmerk

Er zijn twee goede keurmerken voor betrouwbare webshops. Dit zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Hun sites zijn een handig startpunt om te kijken of u met een betrouwbare webwinkel te maken hebt. Is een webwinkel bij een van de twee keurmerken aangesloten, dan kunt u er zonder risico winkelen.

  • Doorzoek de ledenlijst van Thuiswinkel Waarborg via de site Thuiswinkel.org.
  • Zoek een webshop met het Webshop Keurmerk op via Keurmerk.info.

Geen keurmerk? Niet per se onveilig

Winkels die niet zijn aangesloten bij deze twee keurmerken, zijn niet meteen onveilig. Het lidmaatschap kost geld en dat hebben niet alle webwinkeleigenaren over voor het keurmerk. Dit geldt zeker voor kleinere webwinkels. Google in dat geval de naam van de webshop in combinatie met woorden als ‘betrouwbaar’ en ‘ervaring’. Wat komt er naar boven, stelt dat gerust? Vraag ook rond in uw omgeving, kent u iemand die al eens iets bij de webshop heeft gekocht en wat is zijn of haar ervaring?

Bekende namen, let op phishing

Bij de bekende grote webwinkels hoeft u zich geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid. Denk aan Bol.com, Wehkamp, Zalando of Coolblue. Maar wees er wel zeker van dat u bij de echte website winkelt en niet bij een namaakvariant. Controleer daarvoor de url op fouten. Is het webadres bijvoorbeeld ‘www.boll.com’ in plaats van ‘www.bol.com’, dan bent u op het verkeerde adres.

Bij twijfel, doe een kleine bestelling

Geeft u een webshop het voordeel van de twijfel, doe dan eerst een kleine bestelling om ervaring op te doen met de winkel en kies voor achteraf betalen. Kan dit niet, gebruik dan PayPal of uw creditcard. Dan krijgt u aankoopbescherming. Zoek in het geval van een creditcard de bijbehorende voorwaarden op bij uw eigen creditcardmaatschappij.