Mail over gedeelde artikelen van De Telegraaf is phishing

Iemand heeft een artikel uit De Telegraaf met u gedeeld. Via de link kunt u het openen. Niet doen! Het bericht is phishing.

Het is de tweede keer dat zulke berichten worden verstuurd door bendes internetcriminelen. Het onderwerp is ‘[Uwnaam], er is zojuist een artikel met u gedeeld’. Het gedeelte ‘Uwnaam’ vullen ze automatisch aan, aan de hand van uw mailadres.

Verdachte tekst

Dan volgt er een tekst over iemand die een artikel met u wil delen of dat u bent getagd in een artikel (uw naam is erbij genoemd). Welk artikel dat is, en wie dat heeft gedaan, staat er niet bij. Dat is al verdacht. Onderaan staat een knop waarmee u het artikel zou kunnen openen. Maar dat klopt niet, de link gaat naar een besmette site.

Nieuwsgierig maken

De hele e-mail is verzonnen. Het is een bekende tactiek van hackers. Ze proberen op allerlei manieren ervoor te zorgen dat iemand op een link klikt. Dat kan door iemand bang te maken met verschuldigd geld of geheime opnames, maar ook door iemand nieuwsgierig te maken. Dat is bij deze mail het geval.