Meer whatsappfraude: telefoonnummers worden gekaapt

Er is een flinke toename in het aantal whatsappfraudemeldingen. Dat maakt de Fraudehelpdesk bekend.

In april werd meer dan 1000 keer een melding gedaan van oplichting via de berichtendienst WhatsApp. In de voorgaande maanden lag dat aantal nog rond de 650 meldingen per maand.

Let dus extra goed op bij berichten op WhatsApp waarbij om geld of gegevens gevraagd wordt. Soms zitten oplichters achter uw telefoonnummer aan. U ontvangt dan een verificatiecode en een berichtje van een zogenaamde bekende of u de code wilt doorgeven. Doe dit niet. Op deze slinkse manier krijgt de oplichter toegang tot uw WhatsApp. Zo kunnen zij weer andere mensen oplichten, bijvoorbeeld door zichzelf als u voor te doen.

Vertrouw ook nooit zomaar een bericht van een bekende die plotseling geld nodig heeft. U moet natuurlijk niet klakkeloos geld overmaken. Als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kunt u het onbekende nummer bellen. U merkt snel genoeg of u uw vriend aan de lijn hebt of niet. U kunt ook direct contact opnemen met de bekende van u. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat u van hem hebt. Hebt u geen telefoonnummer? Dan is de kans klein dat deze persoon u vraagt geld uit te lenen.