Nieuwe manier van oplichting op Marktplaats door valse ‘PostNL’-verzoeken via WhatsApp? Phishing!

 

Oplichters maken momenteel gebruik van een nieuwe oplichtingstruc op Marktplaats. Ze sturen valse ‘PostNL’-links om uw bankrekening leeg te kunnen trekken. Ze proberen het contact op WhatsApp voort te zetten en hopen u naar een vervalste betaalomgeving te lokken met excuses over een veilig verzendlabel van een speciale Marktplaatspagina van PostNL. Hier lees u precies hoe het werkt en waar u op moet letten.

Als u op Marktplaats koopt of verkoopt, kan het gebeuren dat de potentiële (ver)koper op een zeker ogenblik voorstelt om het gesprek via WhatsApp voort te zetten. Dat kan erop wijzen dat ze buiten het zicht van Marktplaats door willen gaan met malafide handel en wandel, en daar zijn velen inmiddels gelukkig van op de hoogte. 

Zo kennen we onderhand allemaal het voorbeeld van de één-cent-truc, waarbij u uw identiteit zogenaamd aan de (ver)koper dient te verifiëren omdat hij of zij het anders niet vertrouwt. Maar de aanpak van deze nieuwe oplichtingstruc is weer héél anders, ook al maken de oplichters gebruik van een bekende techniek. Zo gaat het in zijn werk en op welke verdachte signalen u moet letten.

Contact ontstaat op Marktplaats

Stel, u biedt wat spullen aan op Marktplaats en al snel meldt zich een geïnteresseerde koper. Diegene gaat akkoord met de vraagprijs en u denkt dat u een goede deal hebt bereikt. Mooi meegenomen! Maar over de betaling en de wijze van verzending zijn nog wel wat vragen, en de tegenpartij stelt dan ook voor om de zaak via WhatsApp af te ronden. Dat communiceert immers wat makkelijker, en het gaat slechts om de spreekwoordelijke puntjes op de i, laten we maar zeggen.

Nietsvermoedend accepteert u het verzoek in de hoop dat de deal snel rond is. Helaas is het de opzet voor een verdraaid overtuigende oplichtingstruc.

Gesprek wordt voortgezet op WhatsApp

Op WhatsApp gaat het gesprek verder, en het lijkt er al snel op dat de zaak naar volledige tevredenheid wordt afgerond. Maar over de verzending is nog wel het één en ander te doen: degene met wie u in gesprek bent, vraagt of u het PostNL-verzendlabel via de website van Marktplaats kunt aanmaken. Op die manier weet degene dat u écht een verzendlabel maakt en dat hij of zij het pakket ook werkelijk ontvangt.

Zo’n gesprek gaat er als volgt aan toe.
Gesprek met de Marktplaats-oplichter

Gesprek met de Marktplaats-oplichter

Gesprek met de Marktplaats-oplichter

 

 

Wat zit er achter deze ‘PostNL’-verzendlink van ‘Marktplaats’?

Laten we één ding ophelderen: de link die de oplichter in het WhatsApp-gesprek doorstuurt, is niet van PostNL en ook niet van Marktplaats. De oplichter hoopt u ervan te overtuigen dat Marktplaats een speciale PostNL-betaalmodule in het leven heeft geroepen om veilige verzending mogelijk te maken.

Wat u ziet als u de link opent, is de volgende tekst.

Om het makkelijker te maken voor onze gebruikers heeft Marktplaats in samenwerking met PostNL een nieuw betaalmiddel gemaakt voor kopers & verkopers. U kunt nu simpel de verzendkosten en dergelijke direct betalen aan PostNL

Zo ziet de valse PostNL-module van Marktplaats eruit

Zo ziet de valse PostNL-module van Marktplaats eruit

Er staat een keurig PostNL-logo boven en de module ziet er professioneel uit. Slechts als u de tekst aandachtig leest, ziet u dat bepaalde zaken in de zinsbouw niet kloppen. Een professionele organisatie zou bijvoorbeeld nooit zeggen dat u de ‘verzendkosten en dergelijke’ kunt betalen.

Gestolen of verzonnen adresgegevens

U hebt bovendien de keuze uit een woonadres of uit een afleverpunt. Klinkt betrouwbaar, zult u denken, maar niets is minder waar. De adresgegevens van het woonhuis zijn vermoedelijk verzonnen of gestolen en de adresgegevens van het pakketpunt zijn tactisch uitgekozen op een (geloofwaardige) geografische nabijheid van het woonadres. Er wordt namelijk nooit een verzendlabel gemaakt en er wordt niks verstuurd. Maar wat dan wel?

Phishing gericht op klanten van meerdere grote banken

Dat is eenvoudig. Deze module verwijst naar nagemaakte inlogomgevingen van talloze banken. U denkt even een Marktplaats-verzendlabel bij de module van PostNL te maken, u selecteert uw bank om de betaling te voltooien, maar zodra u inlogt bij uw zogenaamde bank stuurt u uw inloggegevens direct door naar oplichters die meteen proberen om uw rekening leeg te trekken.

Ook kopers zijn niet veilig

Hetzelfde smoesje kunt u natuurlijk ook omdraaien als oplichters geen verkoper, maar juist een koper willen oplichten. De koper krijgt dan een vergelijkbare link toegestuurd met het excuus dat de verkoper op die manier gelijk een veilig en betrouwbaar verzendlabel van PostNL in de module van Marktplaats kan maken. Als koper moet u immers toch de verzendkosten betalen, dus zo’n raar verzoek is dat niet. Oppassen dus!

Deze nagemaakte betaalmodule wordt al langer gebruikt. Het is kennelijk heel makkelijk om deze naar eigen inzicht in te richten, waardoor oplichters het in de toekomst via tal van andere bedrijven en organisaties zullen proberen. De techniek is dus hetzelfde, maar de wijze van benadering is heel anders.