Nieuwe vorm van WhatsApp-fraude

Oplichting via WhatsApp is een van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. De bekendste van WhatsApp-fraude staat ook wel bekend als vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude. Het schadebedrag loopt gemiddeld in de duizenden euro’s per slachtoffer. 

Nieuwe vorm van WhatsApp-fraude
Helaas is er ook weer een nieuwe vorm van WhatsApp-fraude opgedoken. Deze werkwijze gaat als volg. 

U krijgt van een onbekend nummer een WhatsApp bericht of een sms met daarin deze tekst: “Sorry ik heb per ongeluk een 6 cijferige code naar je gestuurd. Wat eigenlijk niet voor jou bestemd is. Zou je deze even terug kunnen sturen”. Als u dit doet dan geeft u een ander toegang tot uw WatsApp-account. Hiermee kunnen als uw WhatsApp contacten valse berichten krijgen uit uw naam. Omdat het bericht nu met een bekend nummer verzonden wordt is het veel aannemelijker dat het hier om een echt bericht gaat.

De beste bescherming tegen deze vorm van fraude is het aanzetten van de zogenaamde twee-stapsverificatie van WhatsApp. Nu moet bij elke poging om uw telefoonnummer te verifiëren een zes-cijferige toegangscode worden ingevoerd.

Om dit in te schakelen, gaat U naar WhatsApp -> Instellingen -> Account -> Verificatie in twee stappen -> Inschakelen.

Door het inschakelen van deze functie kunt u ook een e-mailadres toevoegen waar Whatsapp een mail naar toe kunt sturen om de verificatie uit te zetten. Als u de verificatie in twee stappen heeft ingeschakeld, is het niet mogelijk om uw telefoonnummer in WhatsApp te misbruiken.

Om u te helpen om deze toegangscode niet te vergeten, zal WhatsApp op gezette tijden vragen om de toegangscode in te voeren bij het opstarten van WhatsApp. 

De oude vorm van WhatsApp-fraude herkent u zo

  • Een ‘bekende’ stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer. De profielfoto klopt. Vaak is het een bericht met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft.
  • Deze ‘bekende’ vraagt je om een rekening voor te schieten.
  • Er is vaak (veel) haast bij.
  • De ‘bekende’ wil niet op een andere manier communiceren. Of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.
  • In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald.

Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren: van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.

Een voorbeeldgesprek van WhatsApp-fraude lees je op de Fraudehelpdesk. Een oplichter doet alsof hij de zoon is met een betalingsprobleem.