Oplichters sturen sms’jes namens de Geldmaat: Nieuwe vorm van phishing

Oplichters sturen valse sms-berichten uit naam van de karakteristieke gele Geldmaat, en dit is weer een nieuwe variant om achter uw gegevens te komen. Het valse sms-bericht bevat onder andere de volgende tekst Transactiekosten van een recente pintransactie zijn niet afgeschreven wegens een storing. Deze kosten moet u dan ook betalen, wil u niet dat u pas wordt geblokkeerd. Maar klopt dit wel en moet u überhaupt betalen voor transacties via de Geldmaat?

Oplichting uit naam van de Geldmaat, is een variant welke nog weinig voorkomt.

Wat is er dit keer precies aan de hand?

De sms uit dit huidige voorbeeld is afkomstig van telefoonnummer +31618533032, al is het uiteraard in het geheel niet ondenkbaar dat oplichters het ook via andere telefoonnummers proberen: het betreft in praktisch alle gevallen toch maar prepaid simkaartjes die na enkele dagen worden afgedankt.

De letterlijke tekst uit het sms-bericht is als volgt.

Moet u transactiekosten betalen voor transacties via een Geldmaat?

Wie een particuliere bankrekening heeft bij een Nederlandse bank, betaalt meestal geen transactiekosten om geld op te nemen bij een Geldmaat. Dat is een ander verhaal indien er sprake is van een transactie met een creditcard of met een bankpas van een zakelijke bankrekening. Ook het storten van biljetten is niet altijd gratis.

Of u moet betalen en wat daarvoor in dat geval het tarief is, ligt aan u bank. Op de website van Geldmaat (een initiatief van ABN AMRO, ING en de Rabobank) staat hierover het volgende:

INFO

 17 apr 2021, 14:12

Kost opnemen of storten bij een geldmaat geld?

Heeft u een particuliere betaalrekening dan is het opnemen van biljetten met een bankpas meestal gratis. Het opnemen van biljetten met een zakelijke bankpas of met een creditcard kost in de meeste gevallen wel geld.

Het opnemen en storten van biljetten en munten is dus niet altijd gratis. Uw bank bepaalt hoeveel u daarvoor betaalt.

Kortom: voor de doorsnee consument is een transactie bij de Geldmaat meestal gratis, maar in bepaalde gevallen moet u tóch bepaalde transactiekosten betalen. De boodschap uit het sms-bericht is wat dit gedeelte betreft dan ook niet volledig uit de lucht gegrepen.

Kan de Geldmaat u betaalpas zomaar blokkeren?

Een ander verhaal is dat wat het dreigement van blokkade betreft. Uit veiligheidsoverwegingen slikt de automaat u fysieke bankpas weliswaar door als u een aantal keer een verkeerde pincode invoert, deze pas wordt bovendien vernietigd. Als dit u overkomt, moet u dan ook contact opnemen met u bank om een vervangend exemplaar te regelen.

Blokkeren op afstand wegens het niet betalen van transactiekosten is daarentegen onmogelijk, daartoe is de Geldmaat uiteraard niet bij machte. De Geldmaat stelt bovendien dat zij geen inzicht hebben in u bankgegevens. Dat specifieke dreigement uit het sms-bericht berust dan ook niet op waarheid.

.