Phishing Sms

Phishing via e-mail kent u ondertussen. Maar ook sms’jes kunnen nep zijn. Trap er niet in!

Hoe phishing via sms werkt

Criminelen sturen een tekstbericht met daarin een link. Plus een oproep om gegevens in te vullen of geld over te maken. Wie op de link tikt, komt uit bij een webpagina. Daar kunnen de gegevens worden ingevuld of kan het geld worden overgemaakt. De sms en de webpagina lijken afkomstig van een betrouwbare instantie. Bijvoorbeeld van ING of een andere bank, de Belastingdienst, het CJIB, Ziggo of een andere provider. Maar in werkelijkheid is de hele boel nep. Wie erop ingaat is de klos. De gegevens of het geld komen in handen van de criminelen.

Phishing via sms herkennen

We maken het niet ingewikkelder dan het is. Instellingen zullen u nooit via sms vragen uw inlog- of betaalgegevens in te vullen. En natuurlijk vragen ze niet in een sms’je of u geld wilt overmaken. Krijgt u zo’n sms’je, dan is het foute boel! Simpel zat.

Wat te doen met ontvangen sms’jes

Een sms openen en lezen is ongevaarlijk. Ook een tik op een link is ongevaarlijk. Maar doe niets met de webpagina die wordt geopend. Vul nooit uw gegevens in en maak nooit geld over. Negeer het sms’je. Niet per se nodig, maar als het u geruststelt: gooi de sms weg en blokkeer de afzender.

Wat is sms ook alweer?

Een sms’je is een tekstberichtje dat binnenkomt op de telefoon. De opkomst van de populaire berichtenapp WhatsApp betekende de nekslag voor sms’jes. Iedereen met een smartphone kon via WhatsApp gratis berichten, foto’s en filmpjes delen waar dat via sms geld kostte. Toch zijn sms’jes niet helemaal uitgestorven. Niemand kijkt vreemd op wanneer er een sms binnenkomt. En daar maken criminelen gebruik van.