Update naar Windows 11 zorgt voor niet werkende printers

Het is gebleken dat de update naar windows 11 niet probleemloos gaat. Bij velen levert deze updateproblemen met de printer op.

De oplossing van dit probleem is het updaten van Windows 11 en stuuringprogramma’s. Op de site van Microsoft kunt u lezen hoe dit te doen. Ook kunt u ervoor kiezen om weer terug te gaan naar Windows10.

Vooral de printers die met een us-kabel zijn aangesloten geven printproblemen. Alle grote merken hebben hier last van.

  • De printer wordt niet herkend
  • Printopdracht komen niet door, blijven hangen
  • De scanner werkt niet meer goed.

 Wat kunt u doen?

De laatste update van Windows 11 uitvoeren. Windows kent het probleem en blijft Windows 11 door ontwikkelen.

Ga hiervoor naar Systeem > Windows Update en laat het systeem naar updates zoeken.

 

Fabrikant update

Biedt de eerste stap geen oplossing? Fabrikanten zijn op de hoogte van de problemen en passen hun software aan. Deze installeert u als volgt:

  • Koppel de printer los van de USB-poort.
  • Verwijder alle printerstuurprogramma’s uit Apparaatbeheer.
  • Ga naar de website van jouw printerfabrikant en zoek uw printer op. U kunt daar de stuurprogramma’s opnieuw downloaden en installeren.

 

Brother
Brother heeft een overzichtspagina gemaakt van printers die overweg kunnen met Windows 11. Staat u printer er niet bij of kom u er niet uit? De klantenservice biedt technische ondersteuning.

Canon
Deze Canon printers
ondersteunen Windows 11. Zoek contact met de klantenservice wanneer uw printer niet in deze lijst staat.

Epson
Epson raadt u aan om jouw printermodel in de zoekbalk op te zoeken. Vervolgens kun u de stuurprogramma’s downloaden. Zijn die er niet voor jouw printer? Bekijk dan deze pagina met uitleg.

HP
Ook HP heeft een overzichtspagina gemaakt van alle printers die overweg kunnen met Windows 11. Staat uw printer er niet bij? Raadpleeg dan de klantenservice.

 Printer aansluiten via netwerkkabel of wifi

Probeer u printer eens aan te sluiten via een netwerkkabel of het wifinetwerk met u laptop of PC. Op deze manier omzeil u de USB-poort. Diverse gedupeerden geven aan zo wel verder te kunnen printen.

Terug naar Windows 10

Tot slot is het mogelijk om een zogenaamde ‘downgrade’ uit te voeren. Van Windows 11 terug naar Windows 10. Op die manier kun u u printer blijven gebruiken.

Windows blijft aan updates werken, waardoor er een kans is dat dit probleem in de (nabije) toekomst is opgelost en u alsnog over kunt stappen op Windows 11.

 

Let op: Wil u terug naar Windows 10? Dan moet u dit binnen 10 dagen na installatie van Windows 11 doen. Daarna kan de schijfruimte die is gebruikt voor de back-up van Windows 10, overschreven worden.