Waarschuwing voor buitenlandse telefoonnummers

Veel mensen worden de laatste tijd opgebeld door buitenlandse nummers. Neem niet op als u geen internationaal telefoontje verwacht. Er wordt gebeld uit Algerije en terugbellen is erg duur.

De telefoontjes zijn een vorm van oplichting. De bellers laten de telefoon overgaan en hangen dan op. Wie terugbelt, krijgt niemand aan de lijn maar wel een hoge telefoonrekening. Deze zogeheten wangiri-fraude komt al langer voor. Maar momenteel is er een piek in het aantal telefoontjes.

De telefoontjes komen uit landen als Algerije, Afghanistan en Tunesië. De nummers beginnen onder meer met +213 en +216. Dat zijn de landencodes. Terugbellen kost ongeveer een euro per minuut. Het klinkt vaak of u in de wacht staat, maar dat is onderdeel van de oplichterij. Er komt niemand aan de telefoon, hoelang u ook wacht.

Nederlandse telefoonbedrijven blokkeren de nummers zo snel ze kunnen, maar de oplichters nemen dan gewoon een nieuw nummer. Het advies is om onbekende nummers uit het buitenland niet terug te bellen en ook niet op te nemen als ze u bellen.