Hoe kun je Cortana uitzetten en de knop verwijderen in Windows 10

In Windows 10 versie 2004 (de Mei 2020 Update die vanaf 27 mei is te verkrijgen) krijgt digitale assistent Cortana van Microsoft een prominente plek op de taakbalk. Naast het grote zoekvak (lees hier hoe je dat kunt verwijderen) zie je nu een rond icoontje: de Cortana-knop.

Allemaal leuk en aardig, maar Cortana is helemaal niet beschikbaar in het Nederlands, dus Nederlandstalige gebruikers hebben er niks aan. De onnodige Cortana-knop kun je daarom net zo goed gelijk verwijderen van je taakbalk. En/of Cortana uitschakelen of Cortana geheel verwijderen van je systeem. Wij laten alle drie de opties zien.

1. Verwijder Cortana-knop van de taakbalk

Als je alleen de Cortana-knop verwijderen in Windows 10 versie 2004 genoeg vindt dan gaat dat als volgt.

Rechtsklik op de ronde Cortana-knop en haal het vinkje weg bij De knop Cortana weergeven

Nu heb je een taakbalk zonder Cortana:

2. Zet uit dat Cortana automatisch opstart en op de achtergrond draait

Als je Cortana toch niet gebruikt dan kun je net zo goed uitzetten dat Cortana opstart met je pc en op de achtergrond mag draaien (en je computer onnodig belast).

Ga naar Instellingen | Apps en onderdelen – selecteer Cortana en kies Geavanceerde opties

 

Zet de schakelaars uit bij:

App machtigingen

  • Microfoon
  • Achtergrond-apps

Wordt uitgevoerd bij aanmelding

  • Cortana

Zo kan Cortana geen gebruikmaken van je microfoon, niet op de achtergrond draaien en start de digitale assistent van Microsoft niet automatisch op met je pc.

3. Cortana verwijderen van je pc

Bij Instellingen | Apps en onderdelen staat Cortana vermeld, zoals we hierboven zagen, maar de knop Verwijderen is grijs (niet actief). Als je Cortana toch wilt deïnstalleren en geheel verwijderen van je computer dan kan dat op twee manieren.

Met software van derden

Als je Cortana wilt verwijderen dan moet dat met software van derden zoals CCleaner of Revo Uninstaller, Geek Uninstaller of Bulk Crap Uninstaller. Als je een van deze programma’s gebruikt dan kun je hiermee Cortana deïnstalleren. Meestal staat Cortana dan vermeld bij Windows/Microsoft Store Apps.

Met PowerShell

Als je geen extra software wilt installeren dan kan het ook met PowerShell in Windows 10. Voor gevorderden!

Zoek PowerShell in het zoekvak en kies Powershell Als administrator uitvoeren

 

Kopieer het volgende commando in Powershell en klik Enter:

Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

Daarna moet je je pc herstarten. Nu wordt Cortana voor de huidige gebruiker van de pc verwijderd. De Cortana-knop zul je nog wel handmatig moeten verwijderen van de taakbalk door er rechts op te klikken en het vinkje weg te halen bij Cortana weergeven, zoals beschreven bij 1. in dit artikel.

Mocht je ooit spijt krijgen dan kun je Cortana gewoon weer uit de Microsoft Store downloaden.