Windows 11 komt eraan

Microsoft heeft op 24 juni bevestigd dat Windows 11 er aan komt. Windows 11 is gratis voor alle geschikte apparaten.

Microsoft vernieuwt Windows zo grondig dat het bedrijf het nodig acht het besturingssysteem een nieuw versienummer te geven. Iedereen die Windows 10 gebruikt, krijgt straks gratis Windows 11. Tenminste, als de computer of laptop dit aankan. 

Geschikte apparaten

Microsoft heeft de minimale systeemeisen bekendgemaakt voor apparaten die Windows 11 aankunnen. Het bedrijf stelt een gratis hulpmiddel ter beschikking dat direct aangeeft of een computer geschikt, de PC Health Check-app. Helaas blijkt de app niet goed te werken. Microsoft past de app aan en later dit jaar komt hij beschikbaar.

Op geschikte apparaten wordt dit najaar de upgrade naar Windows 11 gratis aangeboden. Microsoft verwacht dat begin 2022 iedereen de upgrade heeft gehad. 

Wat gebeurt er met Windows 10?

Windows 10 blijft bestaan, omdat niet alle computers over kunnen naar Windows 11. Microsoft ondersteunt Windows 10 tot 14 oktober 2025. Na die datum is het onverstandig Windows 10 nog te gebruiken (met een internetverbinding). In de praktijk betekent dit dat tegen die tijd een nieuw apparaat moet worden aangeschaft.