Zo maak je Windows 10 zoals Windows 7

Nog even en het is zover: in januari 2020 eindigt de ondersteuning op Windows 7. Wil je eigenlijk geen afscheid nemen van het vertrouwde uiterlijk en gevoel van Windows 7? Laat Windows 10 dan gewoon als twee druppels water lijken op Windows 7.

We gaan Windows 10 flink onder handen nemen. Soms aan de oppervlakte, soms aan de binnenkant. Zorg daarom voor een back-up. Gaat er onverhoopt iets mis – al is die kans gelukkig erg klein – dan kun je altijd terugvallen op de gemaakte back-up. We kiezen voor de meest complete back-up, en dat is een systeem-image. Een systeem-image is een een-op-een-kopie, bij problemen kun je het image terugzetten en beschik je weer over de oorspronkelijke omgeving. Open Start en typ Configuratiescherm. Kies bij Systeem en beveiliging voor Back-up maken en terugzetten. Links in het venster kies je voor Een systeemkopie maken. Bewaar de reservekopie op een externe schijf. Bij nood open je het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies je voor Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Kies voor Nu opnieuw opstarten (bij Geavanceerde opstartopties). Windows wordt opnieuw opgestart en geeft instructies voor het herstel van het systeem met de eerder gemaakte back-up.

Tip 01: Geen Actiecentrum
Het Actiecentrum is een kenmerkend onderdeel van Windows 10, maar kun je er niet aan wennen en heb je het in Windows 7 nooit gemist? Gelukkig kunnen we het relatief eenvoudig uitschakelen. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en typ in het zoekvak Systeempictogrammen. Kies voor Systeempictogrammen in- of uitschakelen. Zoek in de lijst naar Actiecentrum en zet de schuif op Uit. Het Actiecentrum is nu uitgeschakeld. Dat betekent overigens niet dat je alle meldingen voortaan mist. Zoals je gewend bent van Windows 7, worden deze netjes getoond in het systeemvak (bij de klok in de Windows-taakbalk). Houd er wel rekening mee dat je de berichten niet meer kunt teruglezen op een later moment: de archieffunctie (die kenmerkend is voor het Actiecentrum) is niet meer beschikbaar.

Uiteraard nemen we ook geen genoegen met de Windows 10-bureaubladachtergrond. We verlangen naar de tijden van Windows 7 en kiezen dan ook voor de oorspronkelijke Windows 7-achtergrond. Op Getwallpapers vind je de Windows 7-achtergrond. Sla de afbeelding op. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op het bestand en kies je voor Als bureaubladachtergrond gebruiken.

Tip 01 Je kunt het Actiecentrum uitschakelen.

Ook in Windows 10 kun je nog gewoon een lokaal account gebruiken

Tip 02: Lokaal account

Windows 10 leunt hevig op het gebruik van een Microsoft-account, waarmee je toegang hebt tot het besturingssysteem zelf, maar ook tot online diensten zoals OneDrive en Outlook.com. Windows 7 maakt nog gebruik van een lokaal account, en gelukkig is dat ook nog mogelijk in Windows 10. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies voor Accounts. Zorg dat de sectie Uw info is geopend en klik op de optie In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Geef het wachtwoord op van je Microsoft-account en klik op Volgende. Geef vervolgens een naam op voor het lokale account, evenals een wachtwoord en eventuele wachtwoordhint. Klik op Volgende. Nu is het tijd om jezelf af te melden. Klik op Afmelden en afronden. Voortaan maak je gebruik van een lokaal account, zoals je gewend was in Windows 7.

In plaats van het overschakelen van een Microsoft-account naar een lokaal account, kun je er overigens ook voor kiezen om naast het bestaande Microsoft-account een tweede, lokaal account te maken en dit als primaire account te gebruiken. Dit bespaart het eerdergenoemde overstapproces en geeft je toch de flexibiliteit om niet afhankelijk te zijn van een online account. Open het instellingenvenster en kies Accounts / Gezin en andere gebruikers. Klik op Iemand anders aan deze pc toevoegen. Kies voor Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. In het venster hierna kies je voor Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Geef nu de gewenste gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op Volgende.

Tip 02 Gelukkig ben je zelfs in Windows 10 niet afhankelijk van een Microsoft-account.

Tip 03: Pictogrammen

Niet tevreden met de pictogrammen van Windows 10? Gelukkig kun je ze zelf veranderen, bijvoorbeeld naar de pictogrammen zoals gebruikt worden in Windows 7. Een paar onderdelen kun je eenvoudig met de hand aanpassen. In Windows 10 wordt alleen het pictogram van de Prullenbak getoond. Wij willen ook andere pictogrammen, bijvoorbeeld die van Deze computer of het Configuratiescherm. Open Instellingen en kies voor Persoonlijke instellingen / Thema’s / Instellingen voor bureaubladpictogrammen. Op de tab Bureaubladpictogrammen plaats je vinkjes bij de pictogrammen die je wilt tonen. Wil je het pictogram veranderen, dan selecteer je het pictogram en kies je voor Ander pictogram. Kies het gewenste vervangende pictogram. Wil je Windows 7-pictogrammen, dan download je een zip-bestand met de Windows 7-pictogrammen. Pak het bestand uit en wijs het gewenste pictogram aan in de hiervoor beschreven stappen. Haal daarna het vinkje weg bij Thema’s mogen bureaubladpictogrammen wijzigen, zodat de aangepaste pictogrammen niet per ongeluk kunnen worden veranderd. Om op een later moment terug te keren naar de oorspronkelijke instellingen, klik je in het hoofdvenster op Standaardwaarden herstellen.

Tip 03 Kies de pictogrammen die gebruikt werden in Windows 7.

Tip 04: Mappen aanpassen

Het is ook mogelijk om de pictogrammen van mappen aan te passen naar een meer op Windows 7 lijkende stijl. Klik met de rechtermuisknop op een map en kies Eigenschappen. Kies het tabblad Aanpassen. Klik op de knop Ander pictogram (in de sectie Mappictogrammen). Kies het gewenste pictogram of blader naar een eigen pictogrambestand als je dit hebt. Bevestig met een klik op OK. Dezelfde methode is bruikbaar als je het pictogram van een snelkoppeling wilt aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies Eigenschappen. Op het tabblad Snelkoppeling klik je op de knop Ander pictogram. Kies hierna het gewenste pictogram en bevestig met OK.

Tip 04 Ook de mappen kun je naar eigen inzicht aanpassen.

Met enkele stappen toont het startmenu ook weer zoals in Windows 7

Tip 05: Startmenu

Een van de onderdelen die het meest ingrijpend is veranderd, is het startmenu. De schone en minimalistische uitstraling van het menu in Windows 7 heeft plaatsgemaakt voor een gevuld startmenu met snelkoppelingen en tegels die naar programma’s leiden. Geen behoefte aan die nieuwe versie omdat je wel tevreden was met het startmenu uit Windows 7? Vervang het nieuwe startmenu dan door het klassieke startmenu zoals je kent. We maken hiervoor gebruik van het gratis programma Classic Shell. Je neemt hiermee het startmenu onder handen en zorgt ervoor dat het menu precies werkt zoals jij wilt. Je vindt de software op www.classicshell.net. Na installatie start je het programma. Kies Classic Shell / Classic Start Menu Settings. Het hoofdvenster bestaat uit drie tabbladen. Klik op het tabblad Start Menu Style en selecteer het gewenste type startmenu: wij kiezen voor Windows 7 Style. Hiermee zijn we er echter nog niet, want ook de startknop kan wel wat aandacht gebruiken. Onder Replace Start button kun je de startknop gewoon aanpassen. Op het Classicshell-forum vind je de kenmerkende Windows 7-startknop. Klik nu op het tabblad Skin en kies voor Windows Aero. Je vindt deze optie in het menu bij Skin. Klik op OK. De aanpassingen worden toegepast.

Tip 05 We gebruiken Classic Shell om het startmenu aan te passen.

Tip 06: Weg met zoeken

De taakbalk in Windows 10 geeft prominent het zoekvak weer. Gebruik je liever een opgeruimde taakbalk, dan is het tijd om het ingebouwde zoekvak weg te halen. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Zoeken / Verborgen. Het zoekvak verdwijnt. Om het later terug te halen, kies je voor Zoeken / Zoekvak weergeven. Wil je wel snel toegang tot de zoekfunctie, maar vind je het zoekvak te veel van het goede? Kies dan voor Zoeken / Zoekpictogram weergeven. Nu we toch bezig zijn met het opschonen van de Taakbalk: mogelijk heeft de knop Personen nog een prominente plek. Deze relatief nieuwe functie wordt nauwelijks gebruikt. Bovendien hebben we de knop ook niet gemist in Windows 7 … weg ermee dus. Klik met rechts op de taakbalk en kies voor Personen op de taakbalk weergeven om het vinkje te verwijderen. En zie: ook deze knop is weg.

Tip 06 Het zoekvak is niet strikt noodzakelijk voor Windows.

Tip 07: Kleurenschema

Windows 7 werd gekenmerkt door een rustige, blauwe kleur. Die brengen we terug in Windows 10. Open weer de Instellingen en kies voor Persoonlijke instellingen / Kleuren. Kies voor Marineblauw of een andere blauwe variant. Ben je niet tevreden met de aangeboden kleuren, dan klik je op Aangepaste kleur en stel je zelf een kleur samen. Klik op Gereed om die kleur toe te passen. Ga daarna terug naar het instellingenvenster en blader naar de sectie Accentkleur weergeven op de volgende oppervlakken. Plaats een vinkje bij de optie Titelbalken en vensterranden. In hetzelfde venster bepaal je ook of Windows transparante effecten moet gebruiken (gebruik hiervoor de optie Transparantie-effecten).

Tip 07 Windows 7 werd gekenmerkt door een rustige, blauwe kleur.

Internet Explorer

Kun je met geen mogelijkheid afscheid nemen van Internet Explorer, dan kun je deze verouderde browser ook nog gebruiken in Windows 10. Om compatibiliteitsredenen hebben de makers versie 11 van Internet Explorer meegeleverd met Windows 10. Je opent de browser door in het Startmenu Internet Explorer te typen. Wil je afscheid nemen van Edge, dan klik je met de rechtermuisknop op het pictogram van Edge op de taakbalk en kies je voor Van taakbalk losmaken. Je kunt vervolgens Internet Explorer zelfs als standaardbrowser instellen. In de browser klik je op de knop Extra (of druk op Alt+X) en kies je Internetopties. Op de Programma’s klik je op Internet Explorer als standaardbrowser instellen. Om de browser ook nog vast te maken aan de taakbalk, klik je met de rechtermuisknop op het pictogram van Internet Explorer op de taakbalk en kies je voor Aan taakbalk vastmaken. Overigens verdient het sterk de voorkeur om een moderne browser te gebruiken, zoals Chrome of Edge.

Zelfs Internet Explorer is nog van de partij in Windows 10.

Ook de Verkenner is flink veranderd ten opzichte van Windows 7

Tip 08: Verkenner

Ook Windows Verkenner – in latere edities bekend als Verkenner – is ten opzichte van Windows 7 aardig veranderd in Windows 10. Dat staan we niet zomaar toe. Hiervoor maken we gebruik van externe hulp, maar zelf kunnen we ook al een ander aanpassen. Open Verkenner (Windows-toets+E) en kies Beeld / Opties. Standaard wordt Verkenner geopend met de focus op Snelle toegang. Dit kun je veranderen naar een focus op Deze computer, zoals in Windows 7 gebruikelijk was. Op de tab Algemeen kies je bij Verkenner openen in voor Deze pc. Wil je het onderdeel Snelle toegang helemaal niet gebruiken, dan haal je op hetzelfde tabblad de vinkjes weg bij Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en bij Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang. Wil je wel de bibliotheken tonen (zoals gebruikt in Windows 7), dan kies je op het tabblad Weergave voor Bibliotheken weergeven (in de sectie Navigatievenster).

Tip 08 Pas direct een aantal standaardopties van de Verkenner aan.

Tip 09: OldNewExplorer

Nu is het tijd voor wat hulp van buitenaf, en wel in de vorm van het gratis te gebruiken OldNewExplorer. Pak het rar-bestand uit. Heb je nog geen programma waarmee je dat doet, dan kun je gebruikmaken van een uitpakprogramma zoals 7-Zip. Pak OldNewExplorer uit en dubbelklik op het exe-bestand OldNewExplorerCfg.exe. Met dit programma kun je Verkenner verder aanpassen. Een opmerking is op zijn plaats: op één van onze drie testsystemen (met Windows 10 May 2019 Update) werkte OldNewExplorer niet. Houd met deze mogelijkheid rekening als je de app installeert. Helaas dus geen garanties!

Zodra het venster van OldNewExplorer is geopend, klik je op de knop Install. Je vindt deze in de sectie Shell extension. Klik op Ja wanneer Windows om toestemming vraagt. Na de installatie lees je in het venster van OldNewExplorer ‘Installed’. Nu kun je Verkenner weer meer laten lijken op de vertrouwde Verkenner van Windows 7. In het vak Appearance plaats je een vinkje bij Use command bar instead of Ribbon. De opties onder deze optie kun je ook individueel in- en uitschakelen en zijn niet afhankelijk van de eerdergenoemde optie. Zo kun je ook aangeven dat de pijlknoppen Terug en Volgende in de klassieke stijl moeten worden getoond. Plaats ook een vinkje bij de optie Show details pane on the bottom. Hierdoor worden de details niet meer aan de rechterzijde getoond (zoals in Windows 10), maar netjes aan de onderkant zoals in Windows 7. Toont de huidige versie van Verkenner bovendien geen statusbalk, dan activeer je deze door een vinkje te plaatsen bij de optie Show status bar.

Tip 09 Met het gratis OldNewExplorer zet je de Verkenner verder naar je hand.

Klassiek Configuratiescherm

Het kenmerkende Configuratiescherm uit Windows 7 is in Windows 10 vervangen door het instellingenvenster. Toch kun je nog wel degelijk in het Configuratiescherm werken. Open het Startmenu en typ Configuratiescherm. Om later snel toegang te krijgen tot het klassieke Configuratiescherm, kun je het vastmaken aan de taakbalk: klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het Configuratiescherm en kies voor Aan taakbalk vastmaken. Ook interessant is om een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen die alle opties van het klassieke Configuratiescherm in één keer opent. Rechtsklik op het bureaublad en kies Nieuw / Map. Geef deze de naam: Configuratiescherm.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Dubbelklik op de zojuist gemaakte ‘map’ om de volledige, complete weergave van het Configuratiescherm te openen.

Maak het oude Configuratiescherm vast aan de taakbalk om het snel te openen.