Skype met mac

Skype is een programma waarmee u mensen kunt bellen via uw computer. U kunt gratis bellen met andere Skype-gebruikers en tegen een aantrekkelijk tarief kunt u ook normale telefoonnummers bellen. In dit artikel leest u hoe u Skype gebruikt op een Mac-computer met besturingssystemen vanaf OS X 10.6 Snow Leopard.

Om met Skype te kunnen bellen hebt u de volgende dingen nodig:

 • Een computer met internetverbinding.
 • Het programma Skype. U kunt Skype downloaden via deze link waar ook nog een en ander uitgelegd wordt
 • Een microfoon en luidsprekers zodat u met uw gesprekspartner kunt praten. In veel computers zijn een microfoon en luidsprekers ingebouwd. Is dat bij uw computer niet het geval, dan zijn er meerdere opties. In dit artikel gaan we uit van een headset.
Skype opent automatisch wanneer de computer is opgestart. Gebeurt dit bij u niet, dan kunt u Skype openen door in het Dock onder aan uw scherm te klikken op de Finder (pictogram met het lachende gezichtje) en vervolgens op Programma’s > Skype .

Wanneer Skype u niet automatisch inlogt, ziet u het aanmeldvenster. Klik op Aanmelden. Vul vervolgens uw e-mailadres, telefoonnummer of Skype-naam in. Klik daarna op Volgende, vul uw wachtwoord in en klik op Aanmelden.

Stap 3: weergave in Skype

Wanneer Skype opent, ziet u het volgende in beeld:

 • De zoekbalk ‘Zoeken in Skype’ met daaronder contactpersonen.
 • De knoppen Meldingen, Contacten en Bellen (hiervoor moet u betalen).
 • De knop met de initialen van uw Skypenaam met een icoontje dat uw status aangeeft. Hierover leest u later meer. Als u op uw Skypenaam klikt, opent u uw profiel.

Voordat u kunt Skypen met bijvoorbeeld uw kleinkind, moet u de persoon opzoeken in Skype. Dat doet u zo:

 • Klik op Contacten.
 • Klik op Skype.
 • Typ de naam van de persoon die u wilt zoeken.
 • Skype toont de (gevonden) personen. Staat de persoon waar u contact mee wilt leggen er tussen? Klik dan op de naam van de contactpersoon. U kunt nu met hem/haar praten. Typ bijvoorbeeld een bericht en verstuur het bericht door op de Entertoets op het toetsenbord te drukken.

Staat deze persoon die u wilt zoeken nog niet tussen uw contactpersonen, dan moet u de persoon eerst toevoegen.

 • Klik op Contacten zoeken.
 • Typ in de zoekbalk de naam, het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon die u wilt zoeken
 • De contactpersoon wordt gezocht en verschijnt in het venster. Klik op de naam van de contactpersoon.
 • Typ een bericht en verstuur het bericht door op de Entertoets op het toetsenbord te drukken.
 • De desbetreffende persoon moet het aangaan van een gesprek goedkeuren voordat jullie verder contact kunnen leggen via Skype.

U kunt testen of uw geluid en microfoon goed werken door een testgesprek met de computer te voeren. Als u een webcam gebruikt, kunt u ook de instellingen voor een videogesprek testen. Bij het testgesprek krijgt u meteen te zien hoe een gesprek voeren in zijn werk gaat. Het is handig dit uit te proberen.

 • Tussen uw contacten staat het fictieve contactpersoon ‘Echo/Sound Test Service’. Klik op de naam en vervolgens rechtsboven op een pictogram van een telefoonhoornTelefoon.
 • Er volgt nu een automatische verbinding met een testprogramma. Na de piep is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test, kun je me goed horen?”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde en werken uw microfoon en luidsprekers goed. De ‘stem’ zal het gesprek daarna stoppen.

De personen die u hebt toegevoegd komen in uw lijst met contactpersonen te staan. Contactpersonen die zelf ook een Skype-account hebben, hebben een status. Als er bij hun naam een groen cirkeltje staat, zijn ze online en kunt u ze bellen.

 • Klik op de naam en dan rechtsboven op Audiogesprek. Als u en uw gesprekspartner beiden een webcam hebben, kunt u ook elkaar zien. Klik in dat geval op Videogesprek.
 • Als u iemand opbelt, hoort u een toon alsof de telefoon overgaat. Als uw contactpersoon opneemt, kunt u met elkaar praten. De gespreksduur wordt weergegeven. Klik op de rode telefoon om op te hangen.
 • Nadat u een contactpersoon hebt gebeld, ziet u de gespreksgeschiedenis staan.

Linksboven in het programma ziet u een afbeelding of initialen van uw Skypenaam staan, met links daarnaast uw ‘profielfoto’ met een groen rondje.

Dat is uw status, bijvoorbeeld of u online (actief) bent of offline (onzichtbaar). U bent standaard online (actief), maar u kunt uw status natuurlijk veranderen als u even weggaat of bezig bent. Klik daarvoor op het groene rondje. Klik vervolgens op uw status en kies een andere status.

Het programma is duidelijk opgezet en biedt nog veel meer mogelijkheden dan we hier bespreken. Het beste is om alles op uw gemak eens uit te proberen en te kijken wat er gebeurt als u de verschillende menu’s doorbladert en alle opties ontdekt. U sluit uw sessie door in de menubalk te klikken op Skype > Skype afsluiten.

Afmelden doet u door te klikken op de afbeelding van uw account of initialen van uw Skypenaam > Afmelden