Videobellen: apps en mogelijkheden

Bellen met spraak en beeld is leuk; u kunt degene met wie u spreekt namelijk ook zien. Het is net alsof jullie bij elkaar in de kamer zitten! Inleiding

Wie vroeger de hele wereld wilde bellen, moest tot tien kunnen tellen. Dat is allang niet meer nodig. Contactinformatie is opgeslagen in onze pc’s, tablets en smartphones. Dus we klikken of tikken gewoon op de naam van de persoon die we willen spreken. En omdat de internetsnelheid geen rol meer speelt, hoeven we ons niet meer te beperken tot alleen geluid. Want hoe leuk is het om de persoon waar je mee spreekt ook te zien?

Bellen met beeld kan via verschillende programma’s en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt u niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. We bespreken hieronder kort de mogelijkheden van de verschillende programma’s en apps waarmee u kunt videobellen. 

Videobellen kan met de desktopcomputer, de laptop, smartphone en tablet. Maar wat hebt u verder nodig?

  • Computer: een videobelprogramma, webcam, microfoon en luidsprekers.
  • Laptop: een videobelprogramma, webcam/camera, microfoon en luidsprekers. In de meeste laptops is dit ingebouwd.
  • Tablet: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke tablet zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.
  • Smartphone: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke smartphone zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.

Een webcam is overigens een kleine camera die op het beeldscherm wordt bevestigd. Deze zorgt voor de beeldverbinding richting de persoon met wie u contact zoekt.

In de tabel hieronder ziet u in één oogopslag de belangrijkste kenmerken van de apps/programma’s waarmee u kunt videobellen.

  Skype WhatsApp DUO Messenger Hangouts Facetime
Groepsbellen Ja Ja Nee Ja (in app) Ja Ja
Account nodig Ja Nee Nee Ja Ja Nee
Telefoonnummer nodig Nee Ja Nee Nee Nee Nee
Pc/laptop Ja Nee Nee Ja Ja Ja (Mac)
Tablet Ja Nee Ja Ja Ja Ja
Smartphone Ja Ja Ja Ja Ja Ja

 

Hieronder gaan we in op de verschillende programma’s en apps.

Skype is de nestor van het videobellen. Al een kleine tien jaar kunnen mensen via het programma videogesprekken voeren. Skype werkt op alle apparaten en is zelfs standaard aanwezig op Windows 10. Wie Skype wil gebruiken, moet eenmalig een account aanmaken. Videobellen kan alleen met personen die ook een Skype-account hebben. Videobellen is niet beperkt tot één persoon: groepsgesprekken met maximaal vijfentwintig personen zijn mogelijk.  

Het maakt niet uit welk apparaat wordt gebruikt. Alle gesprekken tussen pc, tablet en smartphone onderling zijn mogelijk.

WhatsApp

De populairste berichtenapp van dit moment behoeft geen verdere introductie. Maar WhatsApp kan meer dan tekstberichten versturen, ook videobellen is mogelijk. Dat kan echter alleen tussen smartphones. Er is weliswaar een pc-versie van WhatsApp maar deze ondersteunt videobellen niet.   

Videobellen is mogelijk met andere WhatsApp-gebruikers die zijn opgenomen in de contactenlijst op uw smartphone. 

Video voor bellen met Android

Video voor bellen met een Iphone 

Duo is een videobelapp van Google. Het verschil met andere apps en programma’s is dat Duo zich uitsluitend richt op videobellen. Dat maakt het gebruik heel eenvoudig. Personen uit de contactenlijst op uw smartphone die ook Duo hebben geïnstalleerd, zijn zichtbaar in de app. Tik op de persoon die u wilt spreken en u bent klaar.  

Duo heeft een bijzondere eigenschap: ‘Klop Klop’. Voordat degene met wie u belt opneemt, bent u al in beeld op diens telefoon. Dit is wel uit te zetten voor wie dat onprettig vindt. 

Messenger van Facebook is een app waarmee Facebookgebruikers contact kunnen opnemen met elkaar. Het is begonnen als berichtenapp en nu is videobellen ook mogelijk. 

Messenger werkt op alle apparaten. Voor tablets en smartphones is er een app, voor de pc een webversie. Messenger werkt alleen wanneer u een Facebookaccount hebt. En u kunt alleen contact leggen met bekenden die ook Facebook gebruiken en Facebookvriend zijn.

Google Hangouts lijkt in veel dingen op WhatsApp, met één belangrijk verschil: de populariteit. WhatsApp prijkt tegenwoordig op nagenoeg elke smartphone, maar Google Hangouts is de grote onbekende. Voor tablets en smartphones is er een app en voor de computer is er een webversie. Google Hangouts werkt met een Google-account. Groepsgesprekken tot maximaal tien personen zijn mogelijk.

FaceTime is een videobelapp voor de iPhone, iPad en Mac. U kunt ermee bellen naar andere Apple-gebruikers.