Welk programma schoont de computer op

Basisprogramma’s

Twee belangrijke hulpprogramma’s die in elke Windows-versie voorkomen zijn ‘Schijfopruiming’ en ‘Schijfdefragmentatie’. Deze programma’s zorgen dat overbodige bestanden verwijderd worden en dat de gegevens op de harde schijf netjes worden geordend. 

Schijfopruiming

Windows slaat allerlei zaken op. Ook tijdelijke gegevens. Met Schijfopruiming gaat het systeem na welke gegevens verwijderd kunnen worden. Zoals tijdelijke bestanden, tijdelijke internetbestanden en bestanden die in de Windows-Prullenbak staan. Na de controle kunt u kiezen welke bestanden u definitief wilt verwijderen. De werking van dit hulpprogramma wordt uitgelegd in lees verder  

Schijfdefragmentatie

Defragmenteren: wat is dat nu weer en waar is het goed voor? Dat zit zo: de harde schijf bevat alle opgeslagen informatie. Dat zijn programma’s en bestanden. Alles wordt in kleine pakketten opgeslagen. En die pakketjes kunnen op verschillende plekken terechtkomen. Dus wat u ziet als één bestand, bijvoorbeeld een foto of een Word-document, is in werkelijkheid een verzameling van die kleine pakketten. Het kost elke keer tijd om al die pakketjes op te halen en aan u te tonen als één bestand. Defragmenteren wil zeggen: al die pakketjes weer bij elkaar op de harde schijf plaatsen. Daardoor gaat het ophalen sneller. Windows 10 regelt dit automatisch, u hebt er geen omkijken naar.

Opmerking: tegenwoordig zijn er ook SSD-schijven. Deze schijven hoeven niet gedefragmenteerd te worden. Het hulpprogramma herkent zo’n schijf en zal deze met rust laten. Dus zorg dat u hem niet zelf selecteert. 

Programma’s verwijderen

Laat ongewenste en ongebruikte programma’s niet op de pc staan. Weg ermee. Dat kan prima via het systeem zelf, maar u kunt het ook Revo Uninstaller laten doen. Lees in het artikel Programma’s grondig verwijderen met Revo Uninstaller hoe u het programma gebruikt. 

CCleaner

Wilt u het opschoonwerk liever uitbesteden, installeer en gebruik dan het programma CCleaner. Maak wel altijd eerst een herstelpunt (zie hieronder) voordat u met het pakket aan de slag gaat. De werking van CCleaner wordt uitgelegd in de volgende artikelen: 
Computer opschonen met CCleaner

Herstelpunten 

Mét of zonder onderhoud, misgaan kan het altijd. Daarom zijn er herstelpunten. Gebruik ze! Een herstelpunt is een momentopname van de computer. Gaat er wat mis kunt u altijd terug naar de laatste momentopname. Hoe dit in het werk gaat leest u in de volgende reeks artikelen: 
Problemen oplossen met Systeemherstel (Windows 10)