WhatsApp komt met nieuwe functie: berichten na zeven dagen automatisch verwijderd
De populaire berichtendienst WhatsApp rolt binnenkort een nieuwe functie uit waarmee berichten binnen zeven dagen automatisch verwijderd worden. Dat is in theorie handig, maar er zitten ook een paar haken en ogen aan: zo kunnen oplichters er ook hun voordeel mee doen. Wat moet u precies weten?
De functie is momenteel nog niet actief en wanneer deze functionaliteit wordt uitgerold, is evenmin bekend. Wel heeft WhatsApp een uitleg over deze nieuwe functie opgenomen in de vraag- en antwoordsectie, wat erop wijst dat het niet al te lang meer kan duren.
Wat houdt de functie precies in?
Wie deze functie inschakelt, zorgt ervoor dat verzonden berichten na zeven dagen automatisch worden verwijderd. Dat geldt niet alleen voor tekstberichten, maar ook voor foto’s en video’s. Of deze berichten in deze zeven dagen zijn gelezen of niet, maakt voor de functionaliteit niets uit: alle berichten verdwijnen na zeven dagen.
Deze functie kan worden ingesteld voor individuele gesprekken én voor groepsgesprekken. Het verschil is dat u dit zelf kunt instellen voor alle individuele gesprekken, maar dat slechts de beheerder van een chatgroep dit kan instellen voor een groepsgesprek.
Waarom is de nieuwe functie in potentie handig?
u staat er misschien niet altijd zo bij stil, maar wie WhatsApp veelvuldig gebruikt, bouwt in de loop der tijd een enorme schat aan persoonlijke informatie op. De consequenties kunnen dan ook heel groot zijn als kwaadwillenden toegang tot u account en u gespreksgeschiedenis weten te krijgen.
Door deze functie krijg u als gebruiker dus iets meer controle over de bewaartermijn van potentieel gevoelige informatie, en kunt u zorgen dat gevoelige informatie niet tot in de lengte der dagen op uw eigen toestel – of juist dat van een ander! – blijft staan.
Wat zijn de potentiële risico’s van de nieuwe functie?
WhatsApp geeft zelf aan dat mensen deze functie alleen maar moeten inschakelen bij gesprekspartners die ze vertrouwen. De functie is standaard uitgeschakeld en wordt alleen ingeschakeld als u daar zelf voor kiest. De verzonden teksten en documenten verdwijnen weliswaar uit de chat, maar kwaadwillenden kunnen in theorie natuurlijk wel een back-up maken door bepaalde foto’s of video’s op te slaan of door schermafbeeldingen te maken van gesprekken.
Ook het doorsturen van deze informatie behoort gedurende de zeven dagen dat de berichten beschikbaar zijn nog altijd tot de mogelijkheden, net zoals dat nu eigenlijk ook al kan.
Waar u ook rekening mee moet houden:
- Citeert iemand een opmerking via de ‘Antwoord’-functie? Dan blijft het verwijderde bericht wel staan in de quote;
- Wordt het bericht doorgestuurd naar een chat waar géén vervaldatum is ingesteld? Dan blijft het bericht daar ook zichtbaar;
- Maak u een back-up voordat het bericht vervalt? Dan wordt het bericht meegenomen in de back-up. Zet u de back-up later terug? Pas dan verdwijnen de berichten
Kijk ook uit voor onbekenden: oplichters zullen blij zijn met deze functie
Een extra aandachtpunt betreft oplichting, en meer specifiek het veiligstellen van bewijsmateriaal van een eventuele gesprekshistorie die op WhatsApp heeft plaatsgevonden. Oplichters die deze functie instellen, kunnen u bijvoorbeeld via Marktplaats benaderen voor een deal en proberen het gesprek op WhatsApp voort te zetten.
Tegen de tijd dat u door hebt dat u bent opgelicht, is de chathistorie misschien wel meer dan zeven dagen oud en is het bewijsmateriaal alweer vernietigd voordat u het veilig kunt stellen. Het is in ieder geval goed om daar vast rekening mee te houden.
Dat kan overigens gaan om voor u onbekende accounts die u benaderen, maar ook kunnen oplichters en hackers uw account overnemen en uit uw naam mensen oplichten. Nog steeds worden er nog veel kwaadaardige sms-berichten uit naam van WhatsApp verstuurd, waaruit blijkt hoe eenvoudig het soms kan zijn om een account te kapen. Let dus altijd goed op.
Bron: Tweakers / WhatsApp