Windows 11: wat kan ik ermee en werkt het op mijn apparaat?

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft staat voor de deur: Windows 11. Wat zijn de verschillen met Windows 10, wanneer kunt u uw computer updaten en aan welke eisen moet uw apparaat voldoen om Windows 11 te kunnen gebruiken? In dit artikel vindt u een uitleg.

‘Windows 11 heeft alle kracht en beveiliging van Windows 10 met een opnieuw ontworpen en opgefrist uiterlijk. Het wordt ook geleverd met nieuwe tools, geluiden en apps’, zegt Microsoft over het nieuwe besturingssysteem. Windows 10 is al sinds 2015 in gebruik en zal dus binnenkort te maken krijgen met een opvolger. 

Wanneer komt Windows 11?
De verwachting is dat Windows 11 voor de meeste apparaten begin 2022 beschikbaar is. U  kunt eind 2021 misschien wel al nieuwe computers kopen met Windows 11, maar Windows 10-apparaten kun u naar verwachting pas in het nieuwe jaar updaten. De uitrol van de updates zal naar verwachting de eerste helft van 2022 in beslag nemen.

Wat is er nieuw?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Windows 11 bevat geen enorme veranderingen. Er komt een aantal functies bij (en er gaat ook het een en ander weg), maar het gaat er voor Microsoft vooral om dat de gebruikerservaring verbetert. Dit wil het techbedrijf doen door het er allemaal wat rustiger, gelikter en overzichtelijker uit te laten zien. 

 1. Nieuwe lay-out van het Startmenu.Het menu zit nu in het midden van het scherm in plaats van aan de zijkant (al kan u het ook naar de zijkant verplaatsen als u dit liever hebt). Navigeren door dit menu zou makkelijker moeten zijn in vergelijking met eerdere Windowsversies. Ook kunt u verschillende thema’s kiezen waarin u het menu wil weergeven, zoals een donkere modus.
   

Nieuwe lay-out van het Startmenu. Bron: Microsoft.

 1. Overzichtelijk werken met vensters en desktops.U kunt in Windows 11 tot vier verschillende vensters naast elkaar zetten. Hiermee kun u dus overzichtelijk verschillende tabbladen en programma’s ordenen in een indeling die voor u prettig is. Ook is het mogelijk om verschillende desktops aan te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een desktop hebben voor uw persoonlijke zaken en een desktop voor uw werk, wat op die manier mooi gescheiden blijft. 
 2. Widgets toevoegen aan u startscherm, zoals notities, het weer, de koers van een aandeel of het nieuws. Hiermee hoeft u dus niet een specifieke app te openen om bepaalde dingen te bekijken, maar kunt u het gelijk op uw bureaublad zien.

Verschillende widgets op het startscherm. Bron: Microsoft

 1. Androidapps naar Windows 11.Het aantal applicaties dat u kunt downloaden wordt flink uitgebreid. De Microsoft Store is redelijk beperkt, maar in Windows 11 kunt u ook apps van Android downloaden. De apps zijn vindbaar via de Amazon App Store die binnen de Microsoft Store wordt gebouwd. Waarschijnlijk kun u geen Android-apps van Google gebruiken op uw Windowsapparaat.
 2. Microsoft Teams wordt geïntegreerd.Teams krijgt een prominentere koppeling binnen u Windowsapparaat en is dus meer dan een losse app, zodat u nog sneller en makkelijker gebruik kunt maken van het videochatprogramma. Microsoft Teams is sinds kort ook beschikbaar voor privégebruik.
 3. Betere ondersteuning voor games.Kleur en belichting in games worden verbeterd én de Xbox-app met gamedienst Game Pass is standaard ingebouwd. 

Verder is het nog goed om te vermelden dat Windows 11 qua beveiliging op eenzelfde niveau zit als Windows 10 en dat ook de vereiste schijfruimte ongeveer gelijk is. 

Welke Windows 10-functies verdwijnen?
Er zijn ook een aantal functies die sneuvelen bij de overgang naar Windows 11. 

 • Virtuele assistent Cortana.Deze functie is niet standaard opgenomen in de basisinstellingen en het is ook niet helemaal duidelijk of u dit wel nog kunt downloaden. Op de website van Microsoft worden een aantal landen genoemd waar Cortana beschikbaar zal zijn, maar Nederland staat daar niet tussen. 
 • De Live Tiles in het startmenu.Deze functie verdwijnt en maakt plaats voor de widgets. 
 • Met deze functie kun u een geschiedenis zien van wat u recentelijk op u apparaat hebt gedaan, maar dit zal in Windows 11 niet meer mogelijk zijn. 
 • Internet Explorer.Windows 11 is het eerste besturingssysteem van Microsoft sinds 1995 waarbij het onmogelijk is om gebruik te maken van Internet Explorer. Microsoft zet hiermee een nieuwe stap in de uitfasering van de oude browser en de overgang naar Edge

We hebben in dit artikel een aantal functies uitgelicht. Op de website van Microsoft vindt u alle functies die erbij komen of juist verdwijnen.

Op welke apparaat kan ik Windows 11 gebruiken? 

Hier is nogal het een en ander om te doen. Aanvankelijk gaf Microsoft aan dat alleen apparaten Windows 11 konden draaien als ze waren uitgerust met tenminste een Intel Core-chip van de achtste generatie of een AMD Ryzen 2000-chip. Microsoft test nu of Intel Core-chips van de zevende generatie en Ryzen-chips uit 2017 (eerste generatie) ook in staat zijn om Windows 11 te draaien. Het is nog even afwachten wat er uit deze testen komt. 

‘Geen paniek, op vrijwel elke moderne pc zal u Windows 11 kunnen draaien’, schrijft Tweakers. ‘Het zou ons niets verbazen als u Windows 11 net zo goed handmatig kunt installeren als u een oudere processor hebt, zolang die maar aan de basiseisen (1GHz, 2 cores en 64bit) voldoet.’

Een overzicht van aan welke eisen u apparaat moet voldoen om Windows 11 te draaien, ook ten opzichte van Windows 10, vind u op de website van Tweakers

Geen Windows 11 op uw apparaat? 

Mocht u uw Windows 10-apparaat niet kunnen updaten naar Windows 11, dan hoef u u niet echt zorgen te maken. Microsoft heeft aangekondigd dat het Windows 10 Pro en Home tot oktober 2025 zal blijven ondersteunen.