Windows sneller maken

De computer is net als een auto: hij moet af en toe onderhouden worden. Hoe intensiever u de pc gebruikt, hoe sneller de harde schijf volstroomt met allerlei bestanden en programma’s. De computer wordt langzamer. Dat merkt u vooral als u meerdere programma’s open hebt staan en bij het starten van apps.

In Windows 10 zijn de belangrijkste onderhoudstaken op de achtergrond ingepland. Daar hoeft u dus niet naar om te kijken. In dit artikel leggen we uit wat u zelf periodiek kunt doen. Voer enkele keren per jaar dit type onderhoud uit en houd de computer zo in topvorm.

Tip 1: verwijder overbodige apps

Een programma geïnstalleerd dat u eigenlijk niet gebruikt? Verwijder het dan van de computer. Denk hier bij betaalde programma’s goed over na. Gratis programma’s die nog verkrijgbaar zijn, kunt u opnieuw downloaden. Bij een app waar u voor hebt betaald, kan dat vaak niet.

Verwijder apps, zoals programma’s genoemd worden in Windows 10, als volgt:Klik op de Startknop (met het Windows-logo, linksonder in beeld). 

1 – Klik op Instellingen (pictogram van een tandwiel). 
2 – Klik op Apps. Ziet u dit niet staan? Klik dan linksboven in het venster op Start om naar de      startpagina te gaan.
3 – Een overzicht van de apps op de computer opent. Klik op de app die u wilt verwijderen. 
4 – Klik op Verwijderen > Verwijderen
5 – Volg eventueel de instructies. Klik bijvoorbeeld op Ja als u de vraag krijgt of Windows wijzigingen mag aanbrengen aan de computer.
6 – Het verwijderprogramma gaat van start. Klik eventueel enkele keren op Volgende of Next.

Het programma / de app is verwijderd. 

Tip 2: zelfstartende programma’s uitschakelen

Wist u dat tegelijk met Windows allerlei andere apps starten? Van sommige apps is dat logisch en handig, zoals het antivirusprogramma. Maar programma’s die u niet elke dag gebruikt hoeven niet automatisch op te starten. Dat opstarten van allerlei programma’s kost Windows alleen maar kracht. Bij Taakbeheer staat welke programma’s automatisch starten. Schakel de zaken die niet noodzakelijk zijn via dit menu uit. Dat werkt zo: 
1 – Klik met de rechtermuisknop op de Startknop.
2 – Klik in het menu op Taakbeheer.
3 – Klik op Meer details.
4 – Klik op het tabblad Opstarten
5 – Een overzicht van programma’s opent. Erachter staat ‘Ingeschakeld’ of ‘Uitgeschakeld’. Helemaal rechts staat de invloed van het programma op de startsnelheid van de pc. Ziet u toepassingen die u weinig gebruikt die u wilt uitschakelen? Klik op de naam van het programma. 
6 – Klik rechtsonder op Uitschakelen.

Let op: schakel alleen programma’s uit waarvan u weet wat ze doen. Komt de naam u niet bekend voor of weet u niet wat het voor programma is? Laat de toepassing dan ingeschakeld.

Tip 3: maak de harde schijf leger

Tijdens het computeren worden op de achtergrond allerlei gegevens opgeslagen. Op den duur kunnen deze gegevens de harde schijf vervuilen, waardoor de computer trager wordt. Maak de harde schijf schoon als de computer traag is. Het gaat zo: 
1 – Klik op de Startknop (met het Windows-logo, linksonder in beeld). 
2 – Klik op de Verkenner (pictogram van een map). 
3 – De mappen en harde schijven op de computer staan in de Verkenner. Klik indien nodig op Deze pc om alle schijven te zien.
4 – Klik in het linkervak met de rechtermuisknop op de schijf die u wilt opschonen.
5 – Klik op Eigenschappen
6 – Klik in het nieuwe venster op Schijfopruiming.

De computer zoekt naar overbodige bestanden. Dit kan enkele minuten in beslag nemen. De bestanden worden getoond in een lijstje. De bestanden die zonder problemen kunnen worden verwijderd, zijn al aangevinkt. Let goed op wat u laat verwijderen. Weg is weg. Weet u niet zeker of het goed is, verwijder dan het vinkje voor het hokje door erop te klikken. 
1 – Klik op OK om de bestanden te verwijderen. 
2 – Het kan zijn dat u uw keuze moet bevestigen. Klik dan op Bestanden verwijderen.

Het verwijderen van bestanden kan even duren. Soms lijkt het of het programma is vastgelopen, maar dan moet u even geduld hebben.

Tip 4: defragmenteren

Op de harde schijf worden alle programma’s en bestanden opgeslagen. Hiervoor zoekt de computer lege plekjes op de harde schijf. De computer verspreidt de gegevens over die lege plekjes. Programma’s en bestanden worden dus gefragmenteerd, zoals dat heet. Als een programma of bestand over te veel lege plekken is verspreid, moet de computer de informatie bij al die plekken ‘ophalen’. Dit zorgt voor een langzamere computer. De oplossing is defragmenteren.

Windows 10 voert wekelijks automatisch schijfdefragmentatie uit. Het kan geen kwaad dit zelf een keer extra te doen wanneer u handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd. Defragmenteren is overigens niet geschikt voor SSD-schijven. Windows 10 voert standaard geen defragmentatie uit op SSD-schijven, deze worden wel geoptimaliseerd zodat ze goed blijven werken.

Defragmenteren werkt zo: 
1 – Klik in de Taakbalk op het pictogram van het vergrootglas.
2 – Typ het woord ‘defragmenteren’.
3 – Klik op Stations defragmenteren en optimaliseren

Er opent een overzicht van alle harde schijven die aan de computer verbonden zijn. Er staat bij of de schijven recent zijn gecontroleerd. Ook ziet u of er actie nodig is. Dan staat er bijvoorbeeld ‘Optimalisatie nodig’.

1 –Klik op de schijf die u wilt defragmenteren. 
2 – Klik op Optimaliseren.

Het proces start automatisch en is doorgaans snel voltooid. Schijfdefragmentatie is overigens alleen nodig als de schijf meer dan vijf procent gefragmenteerd is.

Tip 5: tijdelijke bestanden verwijderen

Tijdelijke bestanden zijn, zoals de naam al zegt, bestanden die maar kort nodig zijn. Berucht zijn de tijdelijke bestanden die na een update van Windows overblijven. Windows ruimt deze niet op maar laat ze staan. Vele GB’s aan ruimte nemen die bestanden in, terwijl ze makkelijk weg kunnen. Verwijder die tijdelijke bestanden zo: 
1 -Klik op de Startknop. 
2 – Klik op Instellingen (pictogram van een tandwiel). 
3 – Klik op Systeem
4 – Klik op Opslag
5 – Klik rechts op Deze pc.
6 – Wacht even tot de lijst geladen is. 
7 – Klik op Tijdelijke bestanden
8 – Zet een vinkje bij Vorige Windows installaties
9 – Klik op Bestanden verwijderen.

Het verwijderen kan een tijd duren. Wacht rustig af tot het klaar is.

Meer onderhoud

Andere acties die vaak worden genoemd in verband met onderhoud, zijn het maken van een back-up van belangrijke bestanden en het geregeld maken van een herstelpunt.

Een back-up is een kopie van bestanden zoals tekstdocumenten en foto’s. In geval van computerproblemen kunt u de kopie terugzetten op de computer. Een back-up moet daarom altijd worden opgeslagen op bijvoorbeeld een extern opslagapparaat, zoals een losse harde schijf, een USB-stick of een dvd of cd-rom. U kunt uw belangrijkste bestanden met onder andere Dropbox of OneDrive ook online opslaan. Lees meer over het maken van een back-up in het artikel ‘Windows 10: een back-up maken‘.

Een herstelpunt is een registratie van welke programma’s u allemaal op de pc hebt staan op een bepaald moment. Wie nieuwe software installeert, doet er goed aan van tevoren een herstelpunt te maken. Als er later problemen optreden dan kunt u de computer terugzetten naar het moment van het herstelpunt. In een herstelpunt worden zaken als e-mails en persoonlijke documenten niet opgenomen, vandaar dat een aanvullende back-up ook nodig is. Windows maakt zelf herstelpunten op belangrijke momenten. Een herstelpunt maken gaat als volgt: lees verder

Bron: Seniorweb